Početna Mališan Zdravlje i nega Kako se leči upala krajnika?

Kako se leči upala krajnika?

Mališani često imaju problema sa krajnicima naročito ako idu i jaslice i vrtić, jer se infekcija najčešće prenosi kao kapljična, kijanjem i kašljanjem. Čak i vrlo mala deca, koja još ne idu u kolektiv, mogu da zarade upale krajnika od starijeg brata ili sestre.

doktor dete

Koja je uloga krajnika?

Krajnici se sastoje od limfnog tkiva i njihova uloga je najznačajnija u toku prve godine života. Naime, krajnici tada stvaraju antitela i tako brane bebin organizam od bakterija i virusa. Uvreženo mišljenje da su krajnici prirodan filter za bakterije nije tačno.

Koji su uzročnici upale krajnika kod dece?

Uzročnici upale krajnika su bakterije i virusi. Ovo oboljenje kod dece u oko 30% slučajeva izazivaju bakterije streptokoke, a češće virusi prehlade i gripa. Virusne infekcije su mnogo blaže nego bakterijske.

Koji su simptomi upale krajnika?

Kod virusne infekcije sluzokoža ždrela je blago crvena, dete ima kijavicu i kašlje, promuklo je i nakašljava se. Temperatura je blago povišena. Bakterijsku upalu lekar će prepoznati po belim ljuspicama ili žućkastobelim naslagama na krajnicima. Limfni čvorovi grla su otečeni, a temperatura dostiže 38,5 stepeni. Po pravilu, dete nema kijavicu, ne kašlje i nije promuklo. Limfne žlezde na vratu mogu biti uvećane.

Koje probleme deci mogu da stvore oboleli krajnici?

Upala krajnika za sobom povlači i brojna druga oboljenja, a najčešće je gnojna angina. To je poseban oblik infekcije izazvan bakterijom streptokokom, koji može da dovede do oštećenja srčanih zalistaka, bubrega, kožnog osipa, upale sinusa.

Od gnojne angine deca mogu da zarade i upalu pluća i srednjeg uva. Česte upale slabe dečji imunološki sistem, ali od bolesnih krajnika mogu da proisteknu i druga ozbiljnija oboljenja, naročito zglobova i srca.

Da li i bebe mogu da imaju probleme sa krajnicima?

Naravno da i bebe i vrlo mala deca mogu da dobiju upalu krajnika. Pošto oni ne umeju da kažu šta ih boli, glavni pokazatelj da imaju problema sa krajnicima i grlom je ako odbijaju da jedu, mršte se pa čak i plaču pri gutanju. U tom slučaju ne treba dete da terate na silu da jede, već ga odmah odvedite kod svog pedijatra na pregled.

Kako se leči upala krajnika?

Obično je potrebno nekoliko dana da zapaljenje krajnika prođe, bez obzira da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Pedijatri mališanima u zavisnosti od vrste infekcije i drugih simptoma prepisuju određenu terapiju, uglavnom antibiotsku. Pošto bolovi mogu da budu vrlo jaki, lekar će vas najverovatnije posavetovati da detetu date i neki sirup za ublažavanje bolova.

Terapija traje od pet do sedam dana, ali bi dete i posle toga trebalo paziti i ne voditi u vrtić bar još jednu nedelju. U određenim situacijama kada su upale krajnika učestale i veoma jake, predlaže se i operacija.

Da li čajevi mogu da pomognu?

Naravno. U trenucima kada vaše dete trpi velike bolove zbog zapaljenja, čajevi mogu da budu od velike koristi. Posebno je dobar čaj od žalfije, koji je prirodan antiseptik. Njime dete treba da ispira grlo, a može i da ga pije jer potstiče izbacivanje sluzi. Takođe, čajevi od majčine dušice i belog sleza deluju protiv bakterija, dok cvet kamilice ublažava upalu.

Izvor: bebac.com, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here