Početna Mališan Zdravlje i nega Kako da naučite mališana na pranje zuba?

Kako da naučite mališana na pranje zuba?

Pranje zuba ne treba da predstavlja problem, ako tome pristupite na pravi način.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pranje zuba i deca

Pranje zubića vašeg deteta nije nikakva naučna fantastika, ali ponekad može biti izazov kako za roditelje, tako i za dete koje mora da počne da se privikava na taj novi osećaj i sticanje rutine.

Pre nego što dete poraste dovoljno veliko za prvo pranje s četkicom, prve zubiće uvek možete premazati sa dečjom pastom za zube. Takođe, svakog dana perite svoje zube u prisustvu deteta kako bi ono videlo da se radi o nečemu što je normalno, pa će vremenom i samo dobiti želju da vas imitira i iskusi nešto novo.

Od prvih pranja zubića nemojte očekivati temeljno četkanje, već više privikavanje deteta na taj strani osećaj. Odaberite četkicu sa mekanim vlaknima i na nju stavite vrlo malu količinu paste za zube. Vremenom će dete naučiti da ispljune pastu bez gutanja, a kada to bude naučilo možete postepeno povećavati količinu paste. Previše progutane paste može izazvati laganu mučninu ili čak pojavu mrlja na zubićima.

PROČITAJTE I… Pravilno pranje zuba

Započnite pranje zuba tako da laganim potezom pređete preko zubića. Ako je moguće ponovite potez nekoliko puta sa svake strane. Četkajte detetove zube dva puta na dan – ujutro pre doručka i uveče pre spavanja.

Pretvorite pranje zubića u igru. Dete će verovatno želeti da prouči četkicu za zube i da samo proba da ih četka, što mu naravno morate dopustiti, ali nakon toga ponovo vi uzmite četkicu. Svaki scenario je moguć, a sve zavisi od samog deteta. Možda uopšte neće hteti da otvori usta.

Na žalost, ne postoji univerzalna preporuka na koji način postupiti ako dete ne želi da pere zubiće. Igra u kojoj plišane igračke, roditelji, bake i deke, starija braća i sestre četkaju zube, može pomoći.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here