Početna Mališan Zdravlje i nega Da li su boje za lice bezbedne za decu?

Da li su boje za lice bezbedne za decu?

Mnogi roditelji su u dilemi da li su boje za lice koje se sve češće koriste na dečijim proslavama bezbedne za mališane. Evo šta kažu stručnjaci…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Razne boje, sjajevi i šljokice koje mališane pretvaraju u male vile, klovnove, ratnike i mace mogu sadržati toksične materije koje nikako nisu bezbedne za zdravlje najmlađih, te su zato proizvođači u obavezi da na deklaraciji napišu sve sastojke.

Povodom predstojeće Noći veštica, u Njujorku je u nedelju održana konferencija za štampu čija tema su bile sve opasnosti koje mogu izazvati ove sve popularnije boje.

U nastojanju da se pooštri regulisanje toksičnih sastojaka poput nikla, kobalta, hroma i olova u bojama, senator Njujorka Čak Šumer je citirao izveštaj Kampanje za sigurnu kozmetiku, koja je 2009. godine pronašla jednu ili više štetnih supstanci u svim testiranim proizvodima.

“Otrovne hemikalije u kineskim bojama za lice koje se uglavnom koriste za maskiranje mališana mogu biti veoma opasne, a ipak često roditelji ni ne znaju šta se sve nalazi u tim proizvodima”, upozorio je Šumer.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) do sada nije zahtevala od proizvođača šminke za maskiranje da na pakovanjima istaknu štetne sastojke. Senator Šamer je zato naveo nekoliko proizvođača čiji proizvodi sadrže teške metale, a to su “Wet n Wild Fantasy Makers”, “Fun World”, i “Rubie’s Costume Co”.

“Roditelji i svi potrošači imaju prava da znaju od čega su napravljene boje kojima se danas deca sve češće maskiraju i koje se nanose kako na lice, tako ponekad i na celo telo. Zato još jednom apelujem na Američku agenciju za hranu i lekove da koristi postojeći autoritet i napravi selekciju ispravnih proizvoda, kako bi se izbegle štetne posledice”, naveo je Šumer.

Liza Donofrio, doktor i vanredni profesor na odeljenju za dermatologiju pri Univerzitetu Jejl, sa druge strane ističe da toksične materije u bojama za lice i telo nisu toliko štetne. “Da bi se ispoljile neželjene reakcije telo i lice bi trebalo duži vremenski period da budu izloženi ovim supstancama, što najčešće nije slučaj.” Ona preporučuje da se ove boje ne nose duže od nekoliko sati, kao i da se nanose samo na lice, kako ne bi veća površina bila zahvaćena.

Ipak, najbezbednija opcija bi, prema mišljenju doktorke Donofrio, bila da proizvođači koriste prirodne boje, kao i da počnu da ističu sastojke na deklaraciji.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here