Početna Beba 9 potpuno normalnih pojava o kojima niste nište znali

9 potpuno normalnih pojava o kojima niste nište znali


Uskoro treba da se porodite i “gutate” svu moguću literaturu o bebama. Međutim, o nekim pojavama o novorođenim bebama u knjigama nećete naći ni reči…

Bez obzira na to koliko ste literature pročitali pre porođaja i u kojoj ste se meri pripremili za susret sa svojom novorođenom bebom, u stvarnom životu najverovatnije ćete se suočiti sa brojnim (neprijatnim) iznenađenjima. Da biste se na vreme upoznali sa nekima od njih, pročitajte priče nekoliko mladih mama koje su bile šokirane nekim pojavama sa kojima su se susrele.

1. “Moja beba nije lepa!”
Mamin šok:
“Pre nego što sam se porodila, pročitala sam ‘brdo’ literature i pregledala na stotine fotografija slatkih, rumenih beba. Sve su bile bucmaste i lepe, tako da sam zaista bila šokirana kada sam, neposredno nakon porođaja, ugledala svoju smežuranu, ‘zgužvanu’ i crvenu bebu. Ličila mi je na vanzemaljca i uopšte nije bila lepa!”
Lidija Babić iz Podgorice

Reč razuma:
Većina novorođenih beba ne izgleda privlačno iz sasvim jednostavnog razloga – glavica im je obično “deformisana”. Zapravo, nije reč ni o kakvom deformitetu, već o sasvim normalnoj pojavi. Naime, kosti bebine lobanje nisu sasvim sastavljene, da bi u toku porođaja njena glava mogla da se prilagodi obliku porođajnog kanala i tako lakše izađe na svetlost dana. Osim toga, zbog tečnosti koja se akumulira ispod bebine kože, oči joj izgledaju natečene, što licu daje “žablji” izgled. Kada se tome doda spljošten nosić i eventualno postojanje podliva, sasvim je jasno da novorođena beba ne izgleda kao što se očekuje. Međutim, sve su to pojave koje nestaju već nakon desetak dana.

2. “Stalno se bacaka i trza!”
Mamin šok:
“U početku sam mislila da sa mojom bebom nešto nije u redu jer, od kada smo je doneli iz porodilišta, nije prestajala da se bacaka i trza nožicama. To mi je toliko smetalo i otežavalo previjanje da nisam znala šta da radim. Bila sam veoma uplašena, pa sam se obratila pedijatru koji se na sve to samo slatko nasmejao!”
Tamara Glišić iz Valjeva

Reč razuma:
U poslednjih nekoliko meseci trudnoće beba boravi sklupčana u skučenom i tesnom prostoru u kojem nema mesta za protezanje nožica i ručica. Međutim, kada napusti taj prostor i dođe na svet, ona dobija prostora i više nego što joj potrebno. Pošto još uvek ne može da kontroliše svoje pokrete, mamama to liči na nekontrolisano bacakanje i trzanje. Ne brinite, ovo je sasvim normalna pojava.

3. “Moj sin ima ogromne testise!”
Mamin šok:
“Kada sam došla kući iz porodilišta, prvo sam raspovila svog sinčića da bih se svojim očima uverila da je sve u redu. Međutim, šokirala sam se kada sam ugledala njegove testise – učinilo mi se da su ogromni u poređenju sa njegovim majušnim telom. Naravno, moj suprug je celu stvar komentarisao onako kako to čini većina ‘ponosnih’ tata.”
Vesna Trninić iz Niša

Reč razuma:
Ovu vrstu “šoka” i “ponosa” doživljava većina mama i tata, ali stvari stoje ovako: niti mame treba da budu šokirane niti tate treba isuviše da se ponose time. Većina novorođenih dečaka imaju otečene testise zbog pritiska koji oni trpe prilikom mukotrpnog prolaska kroz porođajni kanal, kao i zbog tečnosti koja se nakuplja u tkivu. Osim toga, u bebinom krvotoku još uvek cirkuliše dosta majčinih hormona, što kod dečaka izaziva natečenost testisa, a kod devojčica uvećanje spoljašnjeg dela genitalija. Kako se bebin organizam bude oslobađao viška tečnosti i hormona, tako će se i veličina njenih genitalija normalizovati.

4. “Ne mogu da joj zagrejem nožice i ručice!”
Mamin šok:
“Koliko god da sam pojačavala grejanje u stanu i trudila se da dobro ušuškam svoju devojčicu, njene ručice i nožice stalno su bile hladne. To me je izluđivalo, pa sam je odvela lekaru. Srećom, sa njom je sve bilo u redu.”

Reč razuma:
Pre nego što nepotrebno “natruntate” bebu, proverite toplinu njenog stomačića i grudnog koša. Ako su ovi delovi tela ružičaste boje i umereno topli na dodir, nema razloga za brigu. Nožice i ručice novorođene bebe su hladnjikave jer njen krvotok još uvek nije u potpunosti razvijen.

5. “Pronašla sam krv na peleni svoje devojčice!”
Mamin šok:
“Užasnula sam se kada sam jednog dana ugledala krv na peleni svoje devojčice. Bila sam uverena da je to posledica neke bubrežne bolesti, ali sam se smirila nakon što mi je lekar pružio detaljne informacije o ovoj pojavi.”
Jelena Jorgić iz Kikinde

Reč razuma:
Isti hormoni koji su “odgovorni” za natečenost testisa kod dečaka, “krivi” su i za pojavu krvarenja iz vagine kod jednog broja novorođenih devojčica. Stručnjaci nazivaju ovu pojavu “mini-menstruacijom”, a ona obično traje samo nekoliko dana. Ponekad se dešava i da koncentrovana mokraća na peleni poprimi tamnu boju, a mamama to deluje kao krv.

6. “Moja beba danima ne kaki!”
Mamin šok:
“Veoma sam se uplašila kad moja beba nije kakila čitava tri dana. Dete moje prijateljice, samo dve nedelje starija od moje, kaki po nekoliko puta na dan! Pomislila sam da moja beba možda ima neki ‘kvar’ u crevima, pa sam je odvela kod lekara.”
Zorica Kostadinović iz Beograda

Reč razuma:
Bebe koje se hrane majčinim mlekom imaju nešto tečniju i zrnastiju stolicu od onih koje se hrane adaptiranim mlekom. Neke kake češće, neke ređe, a to zavisi od brzine varenja i razgradnje mleka u njihovim crevima. Ako beba lepo napreduje, mirno spava, ne pati od bolova u stomačiću i ne deluje bolesno, nemojte da paničite. Vremenom ćete ući u “štos” i tačno ćete znati kakav je njen ritam po svim mogućim pitanjima, pa i po pitanju učestalosti pražnjenja creva.

7. “Na bebinoj gornjoj usni pojavio se plik!”
Mamin šok:
“Moj sinčić lepo sisa, odlično napreduje i veoma je lepa beba. Međutim, kada sam pre nekoliko dana ugledala ogroman, ružan plik na njegovoj usni, zamalo nisam pala u nesvest. Pomislila sam da se opekao. Bože, kako sam bila glupa!”
Olivera Stefanović iz Pirota

Reč razuma:
Pojava “plika” na bebinoj gornjoj usni nije ništa drugo nego posledica sisanja. Kožica na bebinim usnama veoma je tanka i nežna, pa se usled trenja u toku sisanja potklobuči, što mamama liči na plik. Ono što zanima sve mame jeste odgovor na pitanje da li beba pri tom oseća bol. Budite mirne i spokojne – one i ne znaju da ga imaju!

8. “Moj sinčić stalno kija!”
Mamin šok:
“Nekoliko dana nakon što smo došli iz porodilišta, moj sinčić je počeo da kija. Svi su mi rekli da mu je hladno i da moram toplije da ga obučem. Međutim, nisam se slagala sa njima jer su mu stomačić i grudni koš bili topli, a obrazi rumeni. Odlučila sam da ne slušam savete sa strane, već da pozovem ‘Halo savetovalište’ i zamolim ih za pomoć.”
Tijana Stanimirović iz Negotina

Reč razuma:
Novorođene bebe često kijaju, ali to nije posledica prehlade niti neke druge infekcije. Radi se o refleksnoj radnji koja ima za cilj da pročisti bebine disajne puteve od sitnih čestica prašine ili da otpuši privremeno zapušenu nozdrvu. Do njenog začepljenja može da dođe u toku sisanja, na primer, kada je bebin nos stisnut uz majčinu dojku. Tada će beba pustiti bradavicu i dobro se iskijati, pa kada se nozdrva otpuši, nastaviće mirno da sisa.

9. “Užas! Koža na bebinim nožicama i ručicama se ljušti!”
Mamin šok:
“Priznajem da sam se šokirala kada sam raspovila svoju bebu i ugledala ‘hrpe’ oljuštene kože na njenim nožicama i ručicama. Prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je da se radi o nekoj kožnoj bolesti’!”
Radmila Tot iz Sombora

Reč razuma:
U toku trudnoće vaša beba “pliva” u vodi čitavih devet meseci, pa je priroda “smislila” način kako da zaštiti njenu kožu od uticaja vode. Zato je bebina koža “premazana” belim, masnim slojem koji se naziva verniks. Kada se beba rodi, babica okupa bebu i spere taj masni sloj, nakon čega nežna bebina koža ostaje bez zaštite. Kada dođe u dodir sa vazduhom, suši se gornji sloj kože i on počinje da se ljušti. LJuspice će same otpasti, nemojte ih sami uklanjati i već posle dve-tri nedelje koža vaše bebe biće “kao nova”.

5 KOMENTARI

  1. a bash me je pre neki dan sestra pitala zasto njen bebac stalno kija :-)))) mali ima tri nedelje, bash ce se obradovati kada joj kazem da sam pronasla odgovor :*

  2. i moj se Pedja tako bacakao i trzao i isto sam se prestrasila i mislila da nesto nije u redu… prestao je to da radi sa oko tri mjeseca

  3. Jucer sam pronasla u peleni svog decaka malo krvi star je blize 6 meseci pa sam zabrinuta neznam sta je,pomislila sam da ga je mozda pelena nazuljala.

  4. Moguce je da je stolica bila tvrdja pa da mu je prilikom praznjenja pukao neki manji krvni sud. Ipak, ako se to ponovi, obratite se pedijatru.

  5. Moja beba je stara 5 dana cetvrti dan je pocela da krvari odveli smo je kod doktora on kaze da nije opasno u pitanju su hormoni ako neko zna neka mi kaze sta ako ne prestane krvarenje za jos 4 dana

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here