Početna Mališan Zdravlje i nega 7 najčešćih simptoma lošeg vida

7 najčešćih simptoma lošeg vida

Roditelji su jedini koji mogu da uoče da sasvim malo dete ima problema sa vidom. Posmatrajući ponašanje mališana vrlo lako možemo otkriti probleme sa vidom, ukoliko postoje…

los vid

1. Jedno oko “šeta” kada se sa mališanom gledate u oči. Lekara treba obavestiti čak i u slučaju vrlo malog skretanja oka u stranu.

2. Namigivanje je simpatično, ali kada dete gleda TV ili neku knjižicu sa jednim okom zatvorenim – to najverovatnije čini zbog toga što vidi mutnu ili duplu sliku.

3. Trljanje, treptanje, stiskanje oka ukazuje na to da dete ima problema da pogledom fokusira sliku.

4. Suzne ili crvene oči mogu biti znak infekcije ili alergije. Ukoliko je dete sklono alergijama, najverovatnije će njima biti podložne i njegove oči. Lekar će prepisati kapljice koje će ublažiti svrab i iritaciju.

5. Boja zenica je neuobičajena, nekako je beličasta. U ovom slučaju obavezno se obratite lekaru jer postoji mogućnost da je reč o ozbiljnijem problemu.

6. Neuobičajeno ponašanje – dete je hiperaktivno ili povučeno i nesigurno u sebe, čini se da sporije uči i da nije motivisano, a može delovati i nespretno. Proverite vid svog mališana jer se može ispostaviti da ne vidi dobro – kada vam slika predmeta ne izgleda jasno i čisto, nije nikakvo čudo što ćete za tu stvar brzo izgubiti interesovanje.

7. Dete se žali da ga boli glavica, što može biti izazvano i lošim vidom – dete se trudi da se usredsredi na nešto, pa od naprezanja može da ga zaboli glava.

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here