Početna Mališan Zdravlje i nega 7 načina da ojačate bebino zdravlje

7 načina da ojačate bebino zdravlje

Otkrivamo vam šta sve možete učiniti za bebu tokom prvih šest meseci njenog života da bi bila vitalna i zdrava!

z1

1. STOP NIKOTINSKOM TROVANJU!

Nikada nemojte pušiti blizu bebe, i nemojte dozvoliti da boravi u zadimljenoj i nezdravoj sredini. Nikotinski dim pun je otrova koji su izuzetno štetni za bebina nežna pluća.

Naučnici su utvrdili da pasivno pušenje u detinjstvu znatno povećava rizik od sindroma iznenadne smrti, srčanih problema i astme (to su samo neke od potencijalnih zdravstvenih opasnosti). Čak i ako izlazite napolje da pušite (u drugu sobu ili na terasu), otrovne čestice donosite na odeći i u kosi, a beba može da ih udahne.

Iako je ovaj oblik izlaganja toksinima manje štetan od direktnog udisanja duvanskog dima, najbolje je da potpuno prestanete da pušite, bar do bebinog prvog rođendana. Ovo se odnosi na sve ukućane.

Šta možete da uradite?

Ako vam je teško da se otarasite štetne navike pušenja, potražite stručnu pomoć. Mnogi su uspeli, zašto ne biste i vi?

2. MAGIČNA MOĆ MAJČINOG MLEKA

Kao što i sami znate, dojenje odnosno majčino mleko najbolja je “investicija” u bebino zdravlje. Ovo mleko sadrži sve hranljive materije neophodne za pravilan rast i razvoj vašeg deteta. Osim toga, ono sadrži i moćna antitela koja je štite od infekcija i oboljenja, počevši od stomačnih tegoba, infekcija ušiju do leukemije i nekih hroničnih oboljenja koje bi mogla “zaraditi” kada poraste.

Majčino mleko, takođe, predstavlja zaštitu od alergijskih oboljenja kao što su astma i ekcem. Stručnjaci se slažu da sve majke (naravno, osim onih koje ne mogu zbog opravdanih razloga) treba isključivo da doje svoje bebe tokom prvih šest meseci. Međutim, čak i ako ste dojili bebu samo nekoliko meseci nakon porođaja, omogućili ste joj kakvu-takvu osnovu za zdravlje u kasnijem životu.

Šta možete uraditi?

Pobrinite se da dobijete pomoć i savete kada počnete da dojite! Babice, patronažne sestre, lekar, majka, rođaka ili neko ko je uspešno prebrodio fazu dojenja sa svojim detetom može vam biti od velike pomoći.

Veoma je važno da dobijete adekvatnu pomoć, naročito prvih nekoliko dana posle porođaja. Mnoge žene, mada imaju mleka, nemaju odgovarajuću podršku i pomoć, pa odustaju od dojenja. Ne dozvolite da se ovo i vama dogodi!

z2

3. NE ŽURITE S KAŠIČICOM!

Većina stručnjaka preporučuje uvođenje čvrste hrane tek kada beba napuni šest meseci. Dakle, do tog uzrasta majka treba isključivo da doji bebu ili da je hrani adaptiranom mlečnom formulom. Prelazak na čvrstu hranu, naravno, ne isključuje mlečne obroke.

Inače, majčino mleko sadrži sve hranljive materije koje su bebi sasvim dovoljne za potrebe rasta i razvoja do šestog meseca života. Tek posle tog uzrasta bebin probavni sistem spreman je da “obradi” i druge nutritivne sadržaje (pasirano voće, povrće i pirinčane pahuljice).

Nažalost, neke majke počinju da daju svojim bebama kašice (naročito ako su često gladne) već od četvrtog meseca – što nije dobro.

Šta možete uraditi?

Postepeno uvodite nove namirnice u bebinu ishranu da biste mogli da pratite njene reakcije (i blagovremeno reagujete u slučaju da je na nešto alergična). Takođe, znajte da je vaše mleko (ili formula) i dalje osnova bebine ishrane, kojom zadovoljava dnevne kalorijske potrebe sve do prvog rođendana.

4. REDOVNO VAKCINIŠITE BEBU

Vakcinacija je najefikasniji način zaštite deteta od bolesti koje mogu da ugroze njen život. Zahvaljujući ovom obliku obavezne zdravstvene zaštite broj slučajeva potencijalno smrtonosnih bolesti dramatično je opao.

Iako su negativni napisi o MMR vakcini (protiv malih boginja, rubeola i zauški) uplašili mnoge roditelje, zbog čega su neki odustali od vakcinacije svoje dece, medicinski eksperti tvrde da je ona potpuno bezbedna.

Nuspojave vakcina su retke, a izbegavanje vakcinacije može biti vrlo ozbiljno, pa čak i ugroziti život deteta. Uostalom, obavezni program vakcinacije dece, koji se sprovodi godinama, pokazao se kao veoma uspešna forma zaštite. Zaštita koju dete dobija neuporedivo je veća nego što je rizik od nuspojava.

Šta možete uraditi?

Vodite svoju bebu na redovnu vakcinaciju, koja se obično sprovodi u drugom, trećem i četvrtom mesecu života. Vodite preciznu evidenciju o terminima za vakcinu i ispoštujte ih u dan.

Ako je beba uznemirena nakon vakcinacije ili ima povišenu temperaturu (iznad 37 stepeni), dajte joj preporučenu dozu paracetamola. Obratite se lekaru ako ste zabrinuti zbog bilo kakvih promena koje primetite na bebi.

5. REDOVNE KONTROLE U SAVETOVALIŠTU

Prvih nedelja i meseci redovno se proveravaju rast, razvoj i zdravlje bebe, bilo tokom poseta patronažne sestre ili u savetovalištu. Pravilno napredovanje proverava se redovnim merenjem bebine težine. Mada roditeljima ova provera izgleda beznačajna, ona je jedan od najboljih pokazatelja bebinog pravilnog razvoja.

Sve što vas zbunjuje ili brine možete razjasniti u razgovoru s lekarom. Bez obzira na to da li ste zadovoljni ili nezadovoljni radom pedijatra, nemojte izbegavati redovne kontrole!

z3

6. U SNU DECA RASTU

Zdrav i neometan san od neprocenjive je važnosti za pravilan razvoj deteta. Bebin mozak brzo se razvija, naročito dok ona spava. Ona tada prerađuje informacije koje je prikupio. Tokom sna, bebin organizam proizvodi antitela i hormone rasta.

Međutim, nemaju sve bebe podjednaku potrebu za snom: neke spavaju i po 20 sati na dan, a nekima je dovoljno mnogo manje. U proseku, većini beba potrebno je oko 16 sati sna dnevno, što se smanjuje na 15 sati nakon prvog meseca života, potom na 14 u četvrtom mesecu života i, na kraju, na 11 sati (što ostaje isto u prve tri godine života).

Šta možete uraditi?

Da biste uspostavili pravilan i ujednačen ritam sna, stvarajte navike već od šeste nedelje bebinog života. Podoj, kupanje i priča za laku noć deluju smirujuće čak i na najaktivniju bebu. Takođe, važno je da dete položite u krevetić dok je budno (ali pospano) – da nauči samo da se uspava.

Nemojte pregrevati prostoriju u kojoj beba spava, niti je previše pokrivati. Idealni položaji za spavanje su na leđima ili na boku (s tim što ćete je iza leđa podupreti urolanim peškirom). Ne stavljajte joj jastuk. Bebin krevetić postavite na tiho i mirno mesto (najbolje pored vašeg kreveta).

7. LJUBAVI NIKADA DOSTA!

Dojenje, vakcinacija i zaštita od duvanskog dima osnove su zdravlja vaše bebe, ali postoji još jedan lak način kojim ćete efikasno ojačati njen imunitet – obaspite je ogromnim količinama ljubavi i nažnosti!

Istraživanja pokazuju da je imunitet povezan sa emocijama. Dokazano je da bebe (u sirotištima) koje nisu mažene i milovane slabije napreduju i više obolevaju od beba koje rastu u toploj i ljubavlju ispunjenoj atmosferi (nivo endorfina, hormona sreće, u njihovom krvotoku osam puta je veći nego kod emotivno zapostavljenih beba).

Najnovije studije otkrivaju važnost dodira za bebin pravilan psihofizički razvoj. Zbog toga je masaža bebe veoma važna. Ona stimuliše produkciju hormona rasta, podstiče proces varenja i cirkulaciju, obezbeđuje elastičnost zglobova i mišića, a dokazano je i da jača imunitet.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here