Početna Mališan Uticaj čitanja na razvoj deteta

Uticaj čitanja na razvoj deteta

Roditelji su često u dilemi kada je pravi trunutak da se šarene slikovnice zamene pričama iz knjiga.

Kasnije ih muči da li su izabrali pravu knjigu koja odgovara detetovom uzrastu, a najčešće pitanje je koliko čitati i kako zapravo čitanje utiče na detetov razvoj.

Naviku čitanja treba razvijati i negovati. Dok čitamo detetu, pripremamo ga za samostalno čitanje, podstičemo razvoj njegovog govora, zapažanja, zaključivanja. Čitanje pokreće dete na razmišljanje, razvija maštu i kreativnost, utiče na jezičke veštine, obogaćuje rečnik.

Počnite sa čitanjem zabavnih priča još u najranijem dobu, ali pritom vodite računa o onome šta dete razume. Malu decu najviše zanimaju šarene slikovnice, a prelaz na priče i knjige je spontan proces, pri čemu je važno da roditelji budu edukovani i detetu ponude prikladnu knjigu, primerenu njegovim godinama.

Deca treba što više da čitaju, ali internet treba da koriste umereno. Od tehnoloških dostignuća ne možete da pobegnete.Postoje brojne edukativne igrice koje su i te kako korisne, ali trebate da ograničite i nadzirete vreme koje dete provede za računarom. Kompjuter ne može da zameni razgovor sa roditeljima, a ni knjigu.

Autor: LifeContent, S.D.
Foto: FreeDigitalPhotos/stockimages

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here