Početna Mališan Tipično za dečake, tipično za devojčice

Tipično za dečake, tipično za devojčice

Stručnjaci sa univerziteta u Cirihu kažu da je biološki program kod devojčica drukčiji nego kod dečaka, te da se devojčice rađaju zrelije. Ali napominju i to, da se ne treba čvrsto držati ove konstatacije. Jer, osim polnih, postoje i individualne razlike.

Razvoj motorike

”Devojčice ne počinju (!) da hvataju, puze ili hodaju brže od svojih vršnjaka. Njihovi pokreti su samo malo gipkiji. One su manje nesigurne. Dakle, činjenica da dečak sa četrnaest meseci još ne ume sam da hoda, nije toliko pitanje njegovog pola, koliko velikog raspona dečijeg razvoja.¨, objašnjavaju Švajcarci zašto devojčice deluju manje nezgrapno od svojih vršnjaka.

Oni dalje navode da se pojedinačni stadijumi razvoja razlikuju od deteta do deteta. ¨Posebno je veliki raspon vremena u toku kojeg dete treba samo da počne da hoda. Većina dece prve korake načini od trinaestog do četrnaestog meseca. Ali pojedina deca prohodaju sa osam-devet, odnosno tek sa devetnaest-dvadeset meseci¨.

Početak govora

Nasuprot motorici, u ovom koraku razvoja moguće je ustanoviti razlike između devojčica i dečaka. ¨Kod devojčica se sposobnost govora razvija nešto brže nego kod dečaka. Tako većina devojčica počinje da govori krajem prve godine, dok dečaci počinju da pričaju tek krajem druge godine života.

Pedeset posto devojčica već sa četrnaest meseci ume da izgovori još neke reči pored standardnih ¨mama¨ i ¨tata¨. Dečaci dostižu isti nivo tek tri meseca kasnije. Otprilike ista tolika je razlika između početka formiranja prvih rečenica (koje se sastoje od dve reči)”, objašnjavaju ovi stručnjaci.

 

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here