Početna Mališan Školarci: Manjak sna uzrokuje loše ocene

Školarci: Manjak sna uzrokuje loše ocene

Nedostatak sna značajno utiče na lošija dostignuća dece u školi, pokazali su rezultati internacionalnih testova obrazovanja.

neispavanost

Ispostavilo se da je ovaj problem posebno prisutan u bogatijim zemljama, a stručnjaci smatraju da je razlog za to što sve više dece sate pred spavanje provodi koristeći mobilne telefone i računare do kasno u noć.

Nedostatak sna toliko utiče na decu da lekcije moraju da budu uprošćene da bi ih nenaspavani učenici razumeli, pokazala je studija.

Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja, najviše muka sa pamćenjem i učenjem nastalih usled nedostatka sna, imaju deca u SAD. Čak 73 odsto dece starosti od devet i 10 godina ne spava dovoljno, dok je broj nenaspavanih tinejdžera starosti od 13 i 14 godina čak 80 odsto!

Još neke od zemalja u kojima se nalazi najviše mališana koji ne spavaju dovoljno su Novi Zeland, Saudijska Arabija, Australija, Engleska, Irska i Francuska.

Sa druge strane, klinci u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Portugalu, Češkoj, Japanu i na Malti generalno nemaju problem sa nedostatkom sna.

U istraživanju je učestvovalo više od 900.000 učenika osnovnih i srednjih škola iz više od 50 zemalja širom sveta.

Kako bi utvrdili da li i kako nedostatak sna utiče na decu, istraživači su sastavili određene upitnike koje su popunjavali roditelji, nastavnici i sami mališani o svojim navikama kada je reč o spavanju.

Mislim da često potcenjujemo uticaj sna. Ovi podaci pokazali su da, u proseku, deca koja više spavaju postižu i bolje rezultate u školi“, rekao je Čed Minih iz Internacionalnog istraživačkog centra.

To je potpuno isto kao sa decom koja se ne hrane dobro. Ako ne možete da se koncentrišete, da budete psihički prisutni, ne možete da postignete dobre rezultate jer osnovne potrebe vašeg uma i tela nisu zadovoljene“, objasnio je Minih.

Ipak, istraživači naglašavaju da dovoljno sna ne može od deteta da napravi natprosečno inteligentno dete, ukoliko ono to nije, ali da nedostatak sna svakako loše utiče na mozak i razvoj deteta.

Nedovoljno sna i pospanost problem su za učenjem, pamčenje i bilo kakva akademska dostignuća“, naglašava Der-Jan Dijk, direktor Istraživačkog centra.

Dr Ficpatrik takođe upozorava da će nedovoljno sna povećava šanse da deca budu emotivno nestabilna i nasilna.

Ipak, ima i dobrih vesti. Stručnjaci naglašavaju da svi negativni efekti mogu biti “poništeni” ako mališani u nekom trenutku počnu dovoljno i redovno da spavaju.

Sve dok nije reč o nekom ekstremnom slučaju nedostatka sna, ukoliko deca počnu da spavaju od sedam do devet sati svake noći, najverovatnije je da se mogu povratiti sve moždane funkcije“, objasnio je dr Ficpatrik.

Izvor: Mondo

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here