Početna Mališan Razvoj i nega Problemi s kostima u detinjstvu

Problemi s kostima u detinjstvu

Od vrhova nožnih prstiju do glave, kosti čine osnovnu strukturu ljudskog tela. A bez snažnog skeletnog sistema ne bi bilo moguće ni stajati, sedeti i hodati, ili, u slučaju vaše bebe, puzati. Usvajanje zdravih navika u detinjstvu doprineće izgradnji snažnog koštanog sistema, što je, kada je reč o zdravlju, višestruko korisno za budućnost. Saznajte sa kojim problemima mališani mogu da se susretnu…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

* Displazija kuka (iščašenje kukova)
Nastaje kada butna kost ne leži pravilno u zglobnoj čašici kuka i često je nasledni poremećaj, a registruje se kod oko 3% beba. Pedijatar će tokom redovnih pregleda proveravati i potencijalne pokazatelje, ali i vi treba da obratite pažnju na otpor u kukovima tokom presvlačenja deteta, nejednake nabore kože u preponama, neznatno kraću nogu, ili povlačenje jedne nogice tokom puzanja. Ovaj problem se kod većine dece tretira povezivanjem Pavlikovim remenima, koji tokom šest nedelja drže noge u raširenom položaju sa savijenim kolenima. U težim slučajevima kukovi se nameštaju operacijom. Ipak, rizik od displazije kuka može se smanjiti ako se beba ne povezuje (u pelenu) previše čvrsto, te ukoliko se postavlja da sedi u M ili žablji položaj. Koristite nosiljku ili kolica u kojima dete može da se postavi u ove poze.

* Rahitis
Usled nedostatka kalicijuma i vitamina D u ishrani, kod neke dece javlja se rahitis, oboljenje koje karakterišu meke i slabe kosti. Ukoliko se ne leči, može izazvati deformitete kostiju, bolove i povećan rizik od frakture. Iako je to danas retka bolest, može se javiti kod prerano rođenih beba, ali i ukoliko se uzimaju lekovi koji narušavaju apsorpciju hranljivih materija u organizmu. Najčešće se leči izlaganjem sunčevoj svetlosti i visokim dozama vitamina D i kalcijuma.

* Krte kosti
Ovaj urođeni poremećaj naziva se osteogenesis inperfecta (OI) i javlja se relativno retko, a njegova osnovna karakteristika jeste naglašena sklonost frakturama kostiju. Oboleli se rađaju s nedostatkom vezivnog tkiva, najčešće zbog deficita kolagena. Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, osnova terapije jeste primena metoda za jačanje kostiju.

* Pertisova bolest
Poremećaj ove vrste češće se javlja kod devojčica, a karakteriše ga prekid dotoka krvi u glavu butne kosti, što uzrokuje njeno slabljenje i otkazivanje. Obično se manifestuje između treće i 12. godine života (primarno od pete do sedme) i stanje se koriguje za dve godine, mada kao posledica može nastati deformitet kostiju. Uzrok nije utvrđen, dok simptomi uključuju bol u kuku ili kolenu, ograničenu pokretljivost i šantanje. Bolest se manifestuje u lakšem i težem obliku, a osnovni cilj terapije jeste održavanje kosti u pravilnom položaju i stimulacija ponovnog uspostavljanja dotoka krvi.

Da li ste znali?
Magnezijum i cink takođe su važni za izgradnju kostiju. Magnezijumom obiluju riba, integralne žitarice, jezgrasto voće, semenke i mahunarke, dok su meso, integralne žitarice i mahunarke dobri izvori cinka.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here