Početna Mališan Razvoj i nega Kako da odaberete pravu obuću za mališana?

Kako da odaberete pravu obuću za mališana?

Izboru cipela za prohodavanje se, opravdano, posvećuje ozbiljna pažnja. Udruženje fizijatara upozorava nas da to nije slučaj i sa svakim sledećim parom. Pred vama je kratak vodič za mudar izbor odgovarajuće obuće za stopalo u razvoju.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Veličina

Veličina je bitna. Stručnjaci savetuju da bar 2x mesečno proverite da li je veličina obuće i dalje adekavtna za vaše dete. Mališani, čak ni oni koji pričaju, uglavnom ne verbalizuju da im je neudobno i da nose tesnu obuću. Kako obuća ne postane tesna iznenada, neki od njih se i naviknu na blagu neprijatnost. Pošto tesna obuća može da izazove crvenilo, žuljeve, urastanje noktiju i probleme sa cirukulacijom, obratite pažnju.

Kada je vreme za novi par najbolje i najlakše je da uzmete otisak dečijeg stopala. Taj deo im se najčešće sviđa, u mom slučaju mnogo više od odlaska u kupovinu. Ako mališan baš nije raspoložen, možda je dovoljno da stane na lenjir. Vi samo povucite crticu iznad palca i eto- saznali smo dužinu gazišta. Sada još da izmerimo širinu stopala i možemo odrediti veličinu pomoću tabele. I da, tek ako niste znali, do treće godine dečije stopalo raste u proseku pola broja za dva do tri meseca, pa imajte to u vidu pri kupovini.

Odaberite pravi materijal

Mališani do treće godine nemaju potupuno razvijenu termoregulaciju, i zato stučnjaci skreću pažnju da je važno izbeći znojenje stopala. Jednostavno, birajte obuću od prirodnih materijala.

Ukoliko ste, poput mene, ljubitelj kožne obuće, i važno vam je i đon bude od kože, obratite pažnju da je na petama i prstima presvučen gumom kako bi se izbeglo klizanje.

Sem toga, đon ne bi trebalo da bude suviše tvrd, zato što do magične treće godine kosit stopala nisu potpuno formirane. Ukoliko kupujete duboke cipelice, kao što je preporučeno, obratite pažnju da deo koji drži skočni zglob bude dovoljno čvrst, a da prednji deo bude mekši i širi kako prsti ne bi bili zbijeni.

Ugrađeni ulošci- da ili ne

Proizvođači dečije obuće najčešće reklamiraju modele sa anatomskim uloškom. Ako dete ima formrane svodove ulošci neće smetati, ali ako ima spuštene svodove ili nepravilan položaj stopala, pre nego što kupite obuću sa ulošcima,posavetujete se sa pedijatrom ili fizijatrom. Važno je znati da ulošci nisu prevencija spuštenim svodovima i ravnim stopalima, iako se iz reklama može steći takav utisak.

Patike ili cipele?

Da li ste znali da deca do navršene treeć godne ne bi trebalo da nose patike, ili bar ne često? Ja, do pisanja ovog teksta, nisam. Patike su previše mekane za mališane jer su pravljene po uzoru na modele za odrasle. To znači da su kalupi predviđeni za već potpuno formirano stopalo, što ovde nije slučaj. Sem toga, patike su namenjene sportskoj aktivnosti, i đonovi su tome prilagođeni- trčanju, sakakanju, šutiranju lopte kao i posebnim podlogama- travi i neravnim terenima.

Zapamtite da patike ne daju odgovarajuću potporu i čak i ako se odlučite za skupu i kvalitetnu varijantu.Ako su patike obuća koju mališan najčešće nosi to će ostaviiti negativne posledice na formiranje njegovih stopala.

Sem patika poželjno je da vaš mališan ne nosi plastične popke ili klompe zato što mogu pokvariti hod, kao ni papuče, zato što mišići dečijih stopala i ligamenti nisu dovoljno snažni da ih podižu pri hodu, pa deca hodajući u papučama počnu da zabacuju noge.

Čičak, pertle ili rajfešlus

Čičak ili pertle- na vama je da odlučite. U suštini, ako planirate da podstičete samostalnost pri obuvanju i izuvanju- čičak je bolje rešenje. Najgora solucija je rajfešlus zato što ili steže previše ili ne steže uopšte pa stopalo šeta u cipeli.

Znate li da cipele govore?

Da, sve mi znamo da cipele govore. Koliko smo puta ostale bez daha pred nekim parom opčinjene time što bi te cipelice govorile o nama. Ali ovo je drugačije. Dečije cipelice govore- nama. I to vrlo važne stvari, kao da li je hod našeg deteta pravilan. Naime, kada prohodaju sva deca hodaju u širokoj osnovi koji postepeno prelazi u pravi hod.

Ali kada počnu da hodaju, zagledanjem đona cipele primetićemo da li je i koliko cipela izlizana i u kojim delovima, kao i da li je njen oblik izmenjen. Ako je guma na đonu neravnomerno oguljena na petama, napred ili po spoljašnjoj ivici- nećete pogrešiti ako se pre kupovine novog para posavetujete sa pedijatrom ili fizijatrom. Ukoliko postoji potreba oni će vam preporučiti nošenje korektivnih cipela. Šta one rade? Korektivne cipele sprečavaju nastanak posledica nepravilnog hoda na zglobovima iznad stopala, skočnim zglobovima, kolenima, kukovima i kičmenom stubu. Odgovoran zadatak, zar ne?

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here