Početna Mališan Rastemo i učimo Na terapiji: Kako da vaša deca postanu zdravi i samouvereni ljudi

Na terapiji: Kako da vaša deca postanu zdravi i samouvereni ljudi

Lidija Ćulibrk, urednica magazina "Lepota&Zdravlje", specijalista zdravstvene psihologije
Lidija Ćulibrk, urednica magazina “Lepota&Zdravlje”, specijalista zdravstvene psihologije

Kada se u laboratorijskim uslovima pacovu onemogućava da dobije hranu iz hranilice u kavezu, bez obzira na to šta radi i koliko se “trudi” da dođe do hrane, kod njega se razvija takozvana naučena bespomoćnost. Naime, on prestaje da se trudi i postaje vremenom ne samo gladan, već i jedan depresivan pacov. Ova teorija depresije je čuvenom psihologu Seligmanu donela veliku popularnost ali je on kasnije, eksperimentišući na životinjama i ljudima, došao do zaključka da poneki primerci nisu podložni naučenoj bespomoćnosti i ostaju imuni. To se uglavnom odnosi na jedinke koje su u ranom periodu već naučile da njihov trud i angažman donose rezultate i posle se ne daju zbuniti.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Zato pazite kako odgajate decu. Ne dozvolite da razviju bespomoćnost već se potrudite da kod njih razvijete osećaj lične moći i stav da od njihovih akcija i njihovog ponašanja zavisi kakav će im život biti. Posle im neće moći nauditi nijedan profesor, šef ili partner kome će eventualno biti u interesu da pokoleba njihovo samopuzdanje. Kad jednom, u njihovom ranom detinjstvu, to obavite, posle će biti mirni i zbrinuti za ceo život.

Tako vaspitana deca kad odrastu ponašaće se na način koji je karakterističan za vedre i srećne ljude. Za negativne događaje u svom životu, recimo razvod, će misliti sledeće: nisam imao uspeha sa ovim partnerom, ali ne znači da nikada u životu neću imati sreće u partnerskim odnosima, a za to što nisam uspeo sada nisam kriv ja, već niz faktora i okolnosti. Depresivna osoba će misliti sledeće: ja sam luzer, nijedna osoba ne može da me voli, nikada neću ostvariti dobar partnerski odnos i sam sam kriv što je sve ispalo tako loše. Vidite razliku?

Zato pomislite da će vaši mališani, sada možda sa problemima kao što su stidljivost, napadi besa ili poteškoće u učenju, za koje kažete “proći će”, postati odrasli ljudi sa velikim i pravim problemima. I mnogo manjim šansama da ih lako reše od šansi koje vi imate sada da sve to predupredite. Setite se sirotih pacova, i ponašajte se prema svom detetu tako što ćete mu omogućiti da, bar u većini situacija, reaguje adekvatno okolnostima i pokazati mu da shvati da njegovo ponašanje donosi posledice koje su za njega korisne.

Ostale tekstove iz rubrike “Na terapiji” možete pročitati OVDE.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here