Početna Mališan Pupčana kila: Kako i zašto nastaje?

Pupčana kila: Kako i zašto nastaje?

Hernija (kila) znači premeštanje organa, ili jednog njegovog dela, s mesta na kojem se inače nalazi, na neko drugo, koje za njega nije prirodno….

pupcana kila

U slučaju pupčane kile crevna vijuga ili deo nje, kao i deo potrbušnice, mogu proći kroz otvor – pupčani prsten u trbušnom zidu. Međutim, ako je u pitanju preponska kila, crevna vijuga lako prolazi kroz kilni otvor, pa postoji mogućnost da se uklešti, što se veoma retko dešava ako se radi o pupčanoj kili.

Kako je primetiti?

Na mestu pupčanog ožiljka mama će primetiti malo izbočenje veličine od 2 do 5 cm. To se obično dešava u uzrastu između drugog i trećeg meseca bebinog života. Ispupčenje, koje se prstom lako može potisnuti kroz pupčani prsten (otvor u trbušnom zidu), za bebu nije bolno. Inače, ova pojava se češće javlja kod nedonoščadi i beba rođenih sa malom porodnom težinom. Obično se primeti dok beba kašlje ili plače, jer se tada povećava pritisak u trbušnoj šupljini. Kila se najčešće povećava tokom nekoliko meseci, a kada dete napuni otprilike godinu dana, naglo počinje da se smanjuje.

Zašto se javlja?

Trbušni zid čine mišići koji zatvaraju trbušnu šupljinu. Kod nedonoščadi i beba rođenih sa malom težinom pri rođenju, ti mišići su slabiji i razmaknuti (dijastaza), a prstenasti otvor u području pupka nešto je širi. Kod većine dece pupčana hernija jeste razvojna pojava koja spontano nestaje najkasnije do navršene dve godine. Međutim, važno je pratiti njenu evoluciju i obavestiti lekara o svakoj uznemiravajućoj promeni. Čim beba bude sposobna da stoji i hoda, mišići trbušnog zida će se približiti jedan drugom, pa će se time i otvor hernije smanjiti i vremenom potpuno zatvoriti.

Može li doći do ukleštenja?

Pupčana hernija prilično je česta pojava, ali do njenog ukleštenja dolazi izuzetno retko. Ipak, znaćete da bebu treba hitno odvesti lekaru ako primetite ove simptome: promena boje hernije, neutešan plač i povraćanje, nemogućnost vraćanja hernije pritiskom kroz otvor. U slučaju ukleštenja potrebno je hitno hirurško lečenje, jer se u šupljini kile nalazi vijuga creva koju treba osloboditi. Osim toga, dečji hirurg će tokom operativnog zahvata zatvoriti otvor, što će značiti i konačno izlečenje.

Postoje li i drugi načini lečenja?

Ne postoje! Stavljanjem flastera na herniju postiže se samo to da se ona ne vidi, ali to neće pomoći da ona nestane. Slično se postiže i stavljanjem dugmića na mesto hernije. Upamtite: kila se zatvara sama kada za to postoje određeni uslovi, odnosno kada se trbušni mišići približe jedan drugom i otvor u trbušnom zidu zatvori.

Kada je još potrebna operacija?

Osim hitne operacije, kada postoji sumnja na ukleštenje, operativna korekcija pupčane kile izvodi se i ako se ona ne smanjuje ili ako ne nestane do uzrasta od dve godine. Kako dete raste, koža koja pokriva herniju, pa i celo područje oko pupka, poprima estetski potpuno uredan izgled. Ako hernija ne nestane do uzrasta od četiri godine, a pupčani otvor je veći od 2 cm, mala je verovatnoća da će doći do spontanog zatvaranja. U tom slučaju, a naravno i pre, nadležni lekar zatražiće mišljenje dečjeg hirurga. Inače, operativni zahvat nije komplikovan i dete se nakon njega veoma brzo oporavlja.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here