Početna Mališan Oprez: Fotografisanje dece je loše

Oprez: Fotografisanje dece je loše

Iako svi roditelji vole da fotografišu svoju decu, stručnjaci savetuju da ne treba preterivati u tome, jer je moguće da se deca osete previše bitnim, ali i da u kasnijim godinama počnu da pate od manjka samokritičnosti.

fotografisanje

Kada fotografišete samo dete, a ne celu porodicu, moguće je da mališan počne da misli da je centar sveta“, tvrdi Judit Majers Vols, profesorka porodičnih studija na Purdije univerzitetu. “Takođe treba da pratimo i kako dete vrednuje kada ga uslikamo i postavljamo njihove fotografije na Internet“, dodala je.

Roditelji ne bi trebalo da u potpunosti prestanu da fotografišu svoju decu, ali bi slike trbealo da ilustruju uspomene, kako bi fokus deteta bio na porodici, a ne samo na njemu samom.

Alin Morin, profesor psihologije sa Mont Rojal univerziteta govori i o drugoj strani problema koji se mogu dogoditi kod dece koja se previše fotografišu: kao i ogledala i kamere mogu kod deteta da probude osećaj nesigurnosti u sopstveni izgled.

Kada su ljudi usmereni samo na sebe, postaju previše kritični prema svom spoljašnjem izgledu i osećaju se loše“, kaže je Morin.

Umereno fotografisanje je, slažu se stručnjaci, dobra stvar jer pomaže da se čuvaju uspomene.

Izvor: novosti.rs

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here