Početna Mališan Mame, oterajte sivilo kišnog dana: Ideje za igre u domu

Mame, oterajte sivilo kišnog dana: Ideje za igre u domu

Jesen je konačno nastupila a sa njom i neizvesne vremenske prilike. Ipak, kišni dan ne sme da pokvari veselu atomosferu u vašem domu. Evo dobrog plana…

plse

Kišnog dana možda ćete zajedno sa detetom uživati u oblačenju kišnih kabanica i gumenih čizmica, pošto se većina mališana raduje gacanju po barama i pri tom ne obraćaju previše pažnje na vremenske (ne)prilike.

Međutim, već narednog dana, ta “zabava” prestaje da bude zabava, početno uzbuđenje splašnjava i dete ponovo želi da vidi sunce. Ali, kako vi niste mađioničar i ne možete da promenite loše vremenske prilike, ne preostaje vam ništa drugo nego da priredite zabavu u svom domu.

Mlađa deca ne umeju sama!

Ne zanosite se idejom da će dvogodišnje dete moći samo da se zabavi, bez obzira na to koliko igračaka ima na raspolaganju. Za njega su to samo predmeti bez nekog posebnog značaja sve dok mu se vi ne pridružite i pokažete mu kako sve može da se igra igračkama. Ukoliko ni one ne pomažu u “ubijanju” dosade tokom kišnih dana, savetujemo vam da kreirate igre kojima nijedno dete neće moći da odoli:

Takmičenje u plesu

Razmaknite nameštaj, pojačajte muziku i đuskajte sa svojim detetom. Izaberite pesme koje dete voli i organizujte porodično takmičenje u plesu. Ovaj vid kućne zabave deca obožavaju, naročito ako se roditelji “glupiraju” i trude se da budu smešni. Ako vam to uslovi dozvoljavaju, napravite malu binu, usmerite svetlo na nju i prepustite se ritmu muzike. Obezbedite nagradu malom “pobedniku” takmičenja i zabeležite fotoaparatom ove nezaboravne trenutke.

Napravite “piknik” u sobi

Ne možete napolje na izlet? Onda organizujte “izlet” u svom domu! Spakujte izletničku korpu, prostrite ćebence u nekom kutku stana i pretvarajte se da je divan dan i da ste na nekom divnom proplanku. Deca vole ovakve igre, jer mogu da aktiviraju svoju beskrajnu maštu i uživaju u trenucima provedenim u igri sa vama.

“Kućica” u dnevnoj sobi

Dopustite deci da naprave “kućicu” u sobi koristeći stolice i prekrivač. Sva deca vole da imaju svoj kutak u kojem će moći da se “sakriju” od “kiše” i dožive neku “avanturu”. Neka “kućica” ostane u “u upotrebi” danima, sve dok se vreme ne prolepša. Ako imate jedno dete, budite mu saigrač, dođite mu “goste”, na “kafu” ili “čaj”. Ukoliko ste roditelj više dece, pustite ih da se u “kućici” igraju onoliko dugo koliko im ta igra pričinjava zadovoljstvo. U svakom slučaju, ovo je mnogo kreativniji način zabave od sedenja pred televizijskim ekranom!

Pronađi igračke i osvoji nagradu!

Iako je “kućica” od stolica odlična zabava, mnogi roditelji nemaju prostora u stanu da to sprovedu u delo, pa moraju da se dovijaju kako umeju i znaju. Ako vam ništa zabavno ne pada na pamet, organizujte potragu za igračkama! Sakrijte male igračke po kući, pa dajte zadatak detetu da ih pronađe. Za svaku pronađenu igračku, obezbedite detetu neku nagradicu. Budite spremni i da istu stvar sakrivate po nekoliko puta sve dok dete bude uživalo u toj zanimaciji.

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here