Početna Mališan Kakve igračke odabrati za dete?

Kakve igračke odabrati za dete?

Poznato je da su igračke osnovno sredstvo za igru mališana. Iako igračke nisu neophodne za dobru zabavu (igra plesa ili igra rečima), uvek su prisutne u dečijoj mašti i tako, ipak, postaju nužan pratilac igre.

deca-igracke

Rukujući igračkama, deca stiču dragoceno iskustvo – dolaze u kontakt sa predmetima koji su im, inače, zabranjeni u svetu odraslih – to su plastični sudovi, autići, nameštaj i slični predmeti. Tako će “mala prodavačica” kucati na “kasi” u “samoposluzi”, dok će mali “doktor” dati plastičnu “injekciju” svima koji navrate u njegovu “ambulantu”.

Postoji mnogo različitih igračaka koje deca mogu da koriste. To ne moraju da budu igračke koje su kupuju u prodavnicama. Dete će svaki predmet koji mu padne pod ruku pretvoriti u igračku (plastičnu čašu od jogurta, kašičicu od sladoleda, različite vrste ambalaže…), a da bi njime počelo da se igra, dovoljno je samo da pusti mašti na volju ili da ga vi podstaknete na to.

Najbolje igračke su one koje podstiču maštu deteta i “teraju” ga da bude kreativno i aktivno. Igračke koje “pište”, “ciče” i služe “samo za gledanje”, stavljaju dete u pasivan položaj, u položaj posmatrača i “guše” njegovo interesovanje za igru. Ako dvogodišnjem detetu, na primer, kupite električni voz koji ide ukrug, vi ga sklopite (jer dete tom zadatku nije doraslo) a zatim ga podstaknete da se “divi” vozu i vašem umeću… Postavite sebi dva pitanja: “Da li ste igračku kupili sebi ili detetu?” i “Zar zaista mislite da je detetu interesantno da gleda voz koji ide ukrug, a da ono uopšte ne učestvuje u igri?”

Igre prema uzrastu deteta

– Do godinu dana

Igra “skrivalice” (mama se sakrije, pa se iznenada pojavi), igra “gde je beba?” (mama stavi bebi peškirić na glavu, pa ga skine) i slično.

– Od 1 do 2 godine

Igra sa plastičnim sudovima različitog oblika (koji sud ide u koji); presipanje tečnosti iz jedne posude u drugu; razne igre uz muziku (mama igra, a dete je oponaša), igre loptom ili balonom (bacanje i dodavanje), igre plišanim igračkama (svaka igračka ima svoje ime i “druži” se sa svojim plišanim drugarima), čitanje bajki…

– Od 2-3 godine

Slaganje kocaka; slaganje “garaže” ili “kuće” za lutke; igre slikovnicama (koja je ovo životinja i kako se ona oglašava); pravljenje figura i lutkica od plastelina ili gline; bojenje likova iz bojanki, čitanje bajki…

– Od 3-4 godine

Slaganje kocaka; igre loptom, vijačom ili hulahopom; jednostavne društvene igre kao što su “domine” ili “igra pamćenja”; igre pogađanja; složenije igre loptom; upotreba različitih “alata”; crtanje, bojenje, prepoznavanje oblika i boja; igre uz muziku…

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here