Početna Mališan Kakve genetika ima veze? Starije dete ima pažnju, mlađe se snalazi

Kakve genetika ima veze? Starije dete ima pažnju, mlađe se snalazi

 
Da li ćete biti neurotični i pomalo autoritarni, ako ste najstarije dete, kako to tvrdi Adler, razmaženi ili s manje empatije za druge, što je odlika mlađih. Jedino su tu “srednja” deca nekako profitirala, sa jakim temperamentom, nezavisna, i uspešna. Sad, da li je to Adler merio po sebi, tek njegova teorija izazivala je kontroverze, a tokom prošlog veka, neke od tih ideja su i diskreditovane.
Ipak, poslednjih godina, novo istraživanje o životinjskom svetu unelo je nova saznanja i o ljudima, i vratilo u modu pitanje redosleda rođenja.
Štaviše, nove tvrdnje kažu da to kad ste udahnuli vazduh i jeste li prvi poneli gene vaših roditelja, može da odredi čak i takve sitnice kao što su oblik tela ili inteligencija, koje bolesti nasleđujete i koliko ste otporni, do seksualne orijentacije. A nema nikakve veze sa horoskopom, već sa onim što teče vašim venama.
Ako se vratimo u davno prošlo vreme, kada je prvenac značilo naslediti i materijalno bogatstvo, za najstarije dete u porodici, posebno ako je bilo dečak, često je značilo da će biti favorizovano, imati veću slobodu u izboru karijere i imati veću podršku.
Čak i nekoliko vekova kasnije, u nekim kulturama biti prvenac ima dublje značenje, veću odgovornost i veće privilegije posebno ako nasleđujete porodični posao, ali generalno gledano, takav rodovski način života prilično je iskorenjen i rigidna podela izbledela je kao na suncu.
Ipak, naučnici tvrde da je podela između bioloških i faktora sredine ključna da bismo razumeli zbog čega to koje mesto u porodici zauzimate može da vam odredi život, hteli vi to ili ne.
Studija Hansa Gravseta i njegovih kolega na Nacionalnom institutu za zaštitu zdravlja u Oslu na preko 600.000 ljudi otkrila nam je da su starija deca ta koja postaju robusnija jer, posle svog maženja, po rođenju sledećeg deteta, dobijaju sasvim drugačiju ulogu u porodici.
 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here