Početna Mališan Kako lečiti dete u kućnim uslovima

Kako lečiti dete u kućnim uslovima

Kod kuće je moguće izlečiti mnoge dečje infekcije, što znači da ne morate za svaku sitnicu usplahireno da trčite kod lekara, poručuju iskusni pedijatri. Naravno, ako je bolest ozbiljnija, treba potražiti pomoć lekara.

kucni uslovi

ANGINA

Upaljeno grlo ispirajte rastvorom jabukovog sirćeta. U čašu vode sipa se kašičica sirćeta i time se grlo ispira na svaka dva sata. Grlo može da se ispira i grgoljanjem čaja od kadulje, fiziološkim rastvorom ili jodom povidonom (u pola čaše vode stavi se nekoliko kapi joda povidona).

Ako upaljenost i bol ne prođu u roku od 24 sata, dete odvedite kod lekara da mu uzme bris i proveri da li ima streptokoke. Ovo je veoma važno, jer nelečena angina može da dovede do komplikacija na koži, zglobovima, srcu i bubrezima, pa se u tom slučaju streptokok leči energično antibioticima. Najbolji pokazatelj streptokoka kod akutne upale bubrega je krv u urinu. Ovo je ujedno znak i da je prethodno postojala kožna infekcija.

CREVNE INFEKCIJE

Najčešće su izazvane salmonelom ili virusima, a kod deteta izazivaju osećaj nadutosti, bol u stomaku i retke stolice. Roditelji su skloni da u ovakvim situacijama uvedu dijetu a to je, upozoravaju stručnjaci, pogrešno, naročito ako se radi o malom detetu.

Dete zbog dijete postaje iscrpljeno, a zatim i neuhranjeno, pa gubi imunitet i postaje sklono svim vrstama infekcija. Zato treba da posle svake stolice pije onoliko tečnosti koliko želi i da normalno jede. Iz jelovnika se izbacuju samo slatkiši i mleko.

HEPATITIS A

Bolest prljavih ruku najčešće prolazi bez posledica. Prepoznaje se po gubitku apetita, gađenju, prebojenosti beonjača i kože u žuto, ponekad i bolovima u zglobovima i osipu po koži. Za ovu bolest postoji nekoliko proverenih lekova.

Napitak od belog vina priprema se tako što se u šumi ubere pet grama leskova lišća i potopi u prirodno belo vino. Ostavi se da prenoći u zatvorenoj posudi od dva decilitra, a ujutru popije na prazan stomak. Postupak se ponavlja 12 do 16 dana, dok bolest potpuno ne iščezne.

Koren koprive skuvan u belom vinu takođe je delotvoran u lečenju hepatitisa A. Po jedna čaša pije se uveče i ujutru, na prazan želudac, sve dok simptomi ne iščeznu.

Prilikom lečenja hepatitisa iz ishrane treba isključiti meso, jer je puno proteina, a uvrstiti hranu bogatu ugljenim hidratima. To mogu da budu razne vrste makarona, ječam, integralni pirinač, sve vrste voća i povrća i, na kraju, maslinovo ulje. Treba jesti što više bareno, a što manje prženo. Ključ za lečenje ove žutice je higijensko-dijetetski režim i boravak kod kuće, dok se bolest ne povuče.

Za lečenje hepatitisa A posebnu vrednost ima ječam. Sprema se kao bela kafa, odnosno isprži, samelje i stavi u mleko, a može i kao kaša, kombinovan sa piletinom ili povrćem.

BOLNI ZGLOBOVI

Ublažavanje bolova u zglobovima postiže se stavljanjem platnenih tkanina na bolno mesto, prethodno natopljenih jabukovim sirćetom. Preko njih se stavlja suva, flanelska krpa. Poželjno je da se uz svaki obrok popije čaša vode, u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

Izvor: novosti.rs

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here