Početna Mališan Kako da naučite dete da kontroliše emocije i postupke

Kako da naučite dete da kontroliše emocije i postupke

Zamislite da se nalazite u sred prodavnice valjajući se po podu jer je poskupeo vaš omiljeni prašak za veš.

Mi osećamo istu bujicu emocija, razočarenja i frustracije kao i deca, ali smo naučili kako to da prihvatimo i procesuiramo na pravi način. To svakako možemo nazvati samokontrolom.

 

Guliver/Getty
Guliver/Getty

Samokontrola kod dece

Samokontrola dolazi prirodno nekim ljudima, dok se drugi bore da to stvore u sebi. Ipak, sposobnost da izrazimo svoje emocije je deo našeg ljudskog koda. U isto vreme, prihvatajući granice i poštovanjem tuđih granica razvijamo socijalne sposobnosti.

Pomagajući deci da se nose sa “velikim” osećanjima i razumevanjem kako se drugi osećaju je jednako važan korak u vaspitanju dece na početku njihovog života.

Roditelji se najpre fokusiraju na samo ponašanje kod deteta kada se ono ispolji. Tada traže načine da to preventivno spreče, ili da kazne dete kada ono to uradi. Sve to možda pomaže da se dete smiri, ali neće trajno regulisati njegovo nošenje sa emocijama.

U knjizi  The Newbie’s Guide to Positive Parenting, autorka Rebeka Ajns kaže da dete reaguje burno jer ne može da se nosi sa velikom količinom emocija odjednom. I da zbog toga detetu pre treba saosećanje nego kazna.

Ono što vi kao roditelji možete da uradite, jeste da budete prirodni i tu za svoje dete. Ispratite ovih pet načina da naučite vaše dete kako da se nosi sa svojim emocijama.

SAZNAJTE I… Kako smiriti dete koje vrišti?

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here