Početna Mališan Idelani zimski sportovi za decu

Idelani zimski sportovi za decu

Iako se čini da su isuviše mala, deca su, osim za sankanje, grudvanje i valjanje u snegu, dorasla i malo ozbiljnijim igarijama poput skijanja, klizanja i vožnje snouborda.

Za izlazak na sneg i bavljenje zimskim sportovima – skijanjem, klizanjem i snoubordom – potrebna je sportska oprema, adekvatna odeća i obuća, ali i dobra kondicija. Deca koja se aktivno bave nekim sportom mogu bez posebnih priprema da stanu na skije ili obuju klizaljke i prepuste se uživanju, dok ostala treba da se bar nekoliko nedelja pripremaju i vežbaju na suvom terenu kako ne bi dobila upalu mišića ili se povredila na snegu i ledu.

skijanje

Skijanje podstiče spretnost

Da bi vaše dete bezbedno skijalo i klizalo, mora da ima dobru koordinaciju ruku i nogu, kako bi sve vreme održavalo ravnotežu tela. Takođe, važno je da mu mišići budu jaki jer pored spuštanja niz padinu treba da se penje i uzbrdo, da se okreće i ponekad padne. Ko je bar jednom u životu stao na skije ili klizaljke, sigurno se seća da su ga kasnije boleli svi mišići.

Ovo su sportovi koji angažuju čitavo telo. Prema tome, decu treba pripremati vežbama koje simuliraju skijaške ili klizačke pokrete, ali i vežbama istezanja i jačanja mišića nogu, ruku i leđa. Ni vežbe za održavanje ravnoteže, ne smemo da zaboravimo.

Sa dve do tri godine dete već može da stane na skije jer kod najmlađih skijanje podstiče spretnost. Ono aktivira mišiće i zglobove nogu, doprinosi boljoj koordinaciji, većoj spretnosti i jača osećaj za ravnotežu.

Osim toga, trčanje na skijama blagotvorno deluje na srce, pluća, mišiće i zglobove, i razvija izdržljivost i upornost dece.

klizanje

Za gracioznost pokreta – klizanje

Vrlo često možete primetiti da vaše dete, uglavnom kćerka, oduševljeno gleda klizačice u atraktivnim haljinicama sa šljokicama kako spretno klizaju i izvode piruete na ledu. Upravo ovi virtuozi na ledu postaju uzor vašoj deci, te ona često požele da se bave ovim sportom.

Već sa četiri godine dete može da stane na klizaljke. Individualno je koliko će mu vremena biti potrebno da nauči da stabilno stoji na njima. To zavisi od njegovog talenta, spretnosti, ali i prethodnog iskustva koje je imalo sa rolšulama ili rolerima. Potpunu sigurnost na klizaljkama dete može da stekne najbrže za sedam dana, a najduže za dva meseca.

I klizanje, kao i skijanje može da doprinese razvoju vašeg mališana – naučiće da pravilno drži telo, steći će gracioznost pokreta, a ukoliko kliže u zatvorenom prostoru, uživaće uz muziku i razviće osećaj za ritam. Takođe, klizanje razvija mišiće, telo čini elastičnijim i spretnijim a zanimljivo je i to da devojčice, koje se bave ovim sportom, ređe imaju prehladu tokom zime.

Takođe je važno istaći i da deca koja se aktivno bave klizanjem retko imaju problema sa bolestima respiratornih organa i alergijama, pa doktori čak preporučuju klizanje deci koja pate od astme.

bord

Snoubord – jedrenje na snegu

Snoubord, ili jednostavno daska, kako je skijaši zovu, jedan je od najatraktivnijih zimskih sportova. Oni koji su već iskusni tvrde da se lako uči i da treba da se vozi na pripremljenim stazama, najbolje po dubokom snegu. Deci je ovaj sport veoma zanimljiv, ali prvenstveno moraju da prođu određenu obuku. Kada savladaju skijanje na dasci, koje zahteva naporan rad mišića i zglobova, deca mogu u potpunosti da kontrolišu svoje telo.

I za ovaj sport deci morate obezbediti opremu. Pre no što ode sa daskom na sneg, dete treba da obuče laganu odeću koja je ojačana na kolenima i zadnjici, a koja pruža maksimalnu slobodu pokreta. Ispod nje treba da obuče komotan vuneni džemper. Takođe, neophodno je da se vodi računa i o visini borda. Početnici moraju imati bord koji doseže do visine njihovih ramena, dok iskusniji mogu da voze i duže bordove koji najčešće dosežu do nosa.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here