Početna Mališan Dragocene škrabotine

Dragocene škrabotine

U najranijem uzrastu podstičite decu da šaraju po papiru, jer se u ovoj aktivnosti krije začetak nečeg velikog i važnog!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ne moramo vam reći da će vaše dete ostaviti veliki i dragocen trag u svetu kad poraste. To zasigrurno znate, ali možda niste znali da je taj proces već započeo. Mala škrabotina olovkom po papiru ili trag pirea po tacni pokazatelj je detetove želje da deluje na okolinu. Svi mališani imaju urođen poriv da ostave trag na sredinu u kojoj se nalaze. T

o je podjednako prirodno kao i potreba da jednog dana hodaju ili pričaju.
Međutim, ostavljanje traga na okolinu veština je koja zahteva godine, a taj proces počinje rano. Da bi naučilo da hoda, dete najpre mora da savlada sedenje, puzanje i stajanje. Slično je i s ostavljanjem traga na okolinu. Zato beba od sedam-osam meseci koja još ne vlada dovoljno koordinacijom i snagom da uzme olovku u ruku i ostavi trag na papiru, tu potrebu zadovoljava time što će ručicama zgrabiti hranu iz tanjira i posuti je oko sebe.

NASUMIČNA ŽVRLJANJA
Otprilike oko 18. meseca dete postaje sposobno da uhvati krupniju olovku ili kredu, pa ovladavanje veštinom uticanja na okolinu prelazi na nov nivo. Prvu fazu karakteriše nasumično žvrljanje, te zato prva remek-dela vašeg deteta mogu delovati pomalo… avangardno. U ovom uzrastu mališani su najviše usredsređeni na svoju motornu aktivnost i fizički užitak koji osećaju prilikom korišćenja krupnih mišića. Dete zapravo ne zanima mnogo kako ti tragovi na papiru izgledaju, a nema mnogo kontrole ni nad tim gde svi ti tragovi završavaju.

Koordinacija između očiju i šaka još nije u potpunosti razvijena, pa će u početku olovku držati celom šakom. A kako još nema kontrolu nad prstima i zglobom, pokrete će praviti iz ramena, celom rukom. Pošto dete ovog uzrasta još ne može da ostavi trag olovkom tačno tamo gde bi htelo, njegov trud deluje slučajan, haotičan i nasumičan. Zato nema ni smisla upućivati ga da boji između linija ili da piše unutar granica papira.

UMETNIK JE PRISUTAN!
Ali, šest meseci kasnije, kad dete uzme bojice u ruke, doživeće trenutak pravog prosvetljenja! Odjednom će shvatiti da postoji direktna veza između pokreta ruke i traga koji se tim pokretom pravi na papiru ili, budimo iskreni, na zidu. Dete će tad početi da eksperimentiše s različitim bojama i linijama, a ta faza se zove kontrolisano žvrljanje.

Istovremeno s ovom spoznajom dolazi i do bolje motorike. Umesto celom rukom, tragovi bojice ostavljaju se angažovanjem zgloba, naknadno i prstiju. A umesto linija, na crtežima se pojavljuju tačkice i odvojene linije. Dete će biti zadovoljnije onim što vidi na papiru i to će ga podstaći da još više crta i ostavlja više tragova, a što više bude vežbalo – postajaće sve veštije.

MOJE ISKUSTVO
Dok ja pravim večeru, deci kažem da je vreme za umetnost. Ponudim im boje i razne materijale, čak i stare čarape, od kojih nastaju prava umetnička dela.

Mi volimo da crtamo zajedno na ogromnom papiru, ili da crtamo na odvojenim papirima koje zatim spojimo i zalepimo. Kad me vide da crtam, i deca požele da rade to isto.

Šezdesetih godina 20. veka psiholog Roda Kelog identifikovala je 20 osnovnih šara koje se pojavljuju kod dece tokom faze kontrolisanog žvrljanja, među kojima su cikcak ili talasaste linije, krive zatvorene linije, tačke i spirale. Svako dete razvije svoj osobeni stil, odnosno prepoznatljiv potpis. Dvadeset šara najčešće se pojavljuje u crtežima dece ovog uzrasta, ali svaki mališan koristi određenu malo više nego ostale. Nemojte se čuditi ako kod vašeg deteta dominiraju cikcak linije, dok je kod drugara iz vrtića najviše spirala.

Dete svoje crteže može početi da koristi i u igri s ulogama, pa vam reći kako su tačkice na papiru zapravo zeka koji skakuće preko livade. Ali, ako ga za iste tačkice pitate sat vremena kasnije, možda će vam odgovoriti da su to zapravo oblaci na nebu. To je zbog toga što dete ne uzima papir i olovku da bi nacrtalo nešto određeno, već značenje i smisao crteža traži tek nakon što je on gotov. Odolite porivu da crteže učinite malo sličnijim onome što dete kaže da predstavljaju, jer sloboda izražavanja olovkom, bojicama i linijama doprinosi osećaju nezavisnosti koji se javlja i jača uporedo s razvojem ličnosti vašeg deteta, a koji je od vitalnog značaja za njegov emocionalni razvoj.

Foto: Gulliver/Thinkstock

STVARNI SVET
Posle navršene treće godine deca ostavljaju tragove na drugačiji način. Tek tada počinju da povezuju svoje crteže sa spoljašnjim svetom, a ta faza naziva se imenovano žvrljanje. Tada možete da očekujete da vam dete pruži papir i kaže da je na njemu nacrtalo drvo. Crteži u tom uzrastu služe i kao emocionalni ventil, a često su odraz pristupa svetu koji ga okružuje. Crtanje stoga deci pomaže da postanu samouverene ličnosti. Za dete s ograničenim brojem reči kojima u tom uzrastu raspolaže crtanje je poput univerzalnog jezika i efikasnog načina za izražavanje svojih ideja, saznanja, misli i osećanja.

Negde oko četvrtog rođendana mališani postaju sposobni da povežu linije u uobličen zatvoren oblik. Premda vam se to možda neće činiti kao nešto posebno važno, ova nova sposobnost pokazatelj je da je dete s ostavljanja traga prešlo na pravo crtanje.

DRAMATURG ILI DEKORATER?
Istraživanje iz osamdesetih godina prošloga veka pokazalo je da se na osnovu dečjih crteža može ustanoviti imaju li neka deca sklonost ka dramaturgiji ili dekoraciji. Mali dramaturzi sigurno će imati štošta da vam ispričaju o crtežu jer u njemu vide mnogo više od slike – vide radnju i likove, dok su dekorateri više vođeni potrebom da istražuju i sami za sebe eksperimentišu.

Ukoliko vam dete uvek donese crtež i ispriča nešto o njemu, jasno je da spada u grupu mališana sklonih dramaturgiji, a ako pak crta više za sebe i nije vođeno vašim mišljenjem ili utiskom, pripada grupi dekoratera. Iako ova podela nije definitivna i dete lako može preći iz jedne grupe u drugu, vama može poslužiti kao vodič kako da ga vaspitavate.

8 načina da podstaknete decu da ostavljaju što više tragova

ČAROBNA TACNA DUGINIH BOJA
Uzmite kutiju od cipela i skinite joj poklopac. Isecite pet-šest traka kartona različitih boja i zalepite ih s unutrašnje strane poklopca. Pređite selotejp trakom tako da šarene kartonske trake budu dobro zalepljene. Ovaj poklopac poslužiće vam kao tacna koju ćete posuti tankim slojem soli. Podstaknite dete da prstićem ostavlja tragove po soli, ispod koje će se nazirati i otkrivati različite boje. Prava čarolija!

MUZIKA ZA CRTANJE
Odaberite nekoliko pesama različitog tempa i raspoloženja i napravite plej-listu. Neka se na njoj nađu i brzi i lagani ritmovi, i vesele i tužne pesme, pa predložite detetu da, umesto da plešete, crtate uz muziku. Kako biste mališana podstakli da istraje u grafičkom izražavanju uz muziku, radite isto što i on.

SLIKANJE PRSTIMA
Vaš mališan će živati u zajedničkom slikanju prstima s vama. Koristite različite boje i podstaknite ga da ostavlja drugačije tragove – jednim prstom ili s dva prsta, celim dlanom, celom šakom. Vi počnite, a dete će vas slediti.

TAČKASTO
Zajedno s detetom na papiru ostavljajte tragove u obliku tačkica, a potom štipaljke zakačite na komadiće sunđera pa ih umačite u boju – time ćete zatim obojiti napravljene tačkice.

ŠTAP
Kad god ste u šetnji, nađite drveni štap i njime crtajte po bilo kojoj zgodnoj površini na koju usput naiđete – pesak, šljunak, utabana suva zemlja. Svaka od ovih površina ponašaće se drugačije ispod štapa, a dete će biti fascinirano različitostima u prirodi i svojim umećima.

RAZMIŠLJAJTE VELIKO
Zalepite nekoliko papira, stavite ih na pod i recite detetu da legne na njih. Zatim olovkom ocrtajte konture njegovog tela, a onda mu recite da žvrlja „po sebi“ na papiru.

JESTIVE BOJE
Ako je vaše dete u uzrastu kad još voli da sve najpre stavi u usta, pomešajte nekoliko prehrambenih boja s mlekom u prahu i vodom i ponudite mu da oboji naslon stolice za hranjenje. Boje i mleko možete i zajedno pomešati kako bi dete što više učestvovalo u igri.

Slične tekstove naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama & beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. oktobra!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here