Početna Ishrana Trudnice i mame Smem li da probam PRENATALNU REFLEKSOLOGIJU?

Smem li da probam PRENATALNU REFLEKSOLOGIJU?

Foto: yacobchuk/ iStock / Getty Images Plus/ via Getty Images

ZAŠTO DA NE, TO JE OBLIK MASAŽE

Refleksologija je prirodni, neinvazivni, opuštajući tretman tokom kog se masažnim pokretima stimulišu tačke na stopalima i šakama. Ako se izvodi propisno, ne samo da je bezbedna nego je i korisna za trudnice, jer eliminiše napetost i poboljšava opšte zdravstveno stanje. Uz pravilnu i redovnu primenu refleksologije, mogu se pospešiti cirkulacija i eliminacija otpadnih materija iz tela, otkloniti energetske blokade, ali i lakše podneti promene u trudnoći nastale usled stalnih hormonskih fluktuacija. Ako želite da probate refleksologiju, ne ustručavajte se da to učinite. Samo je ne radite u kućnim uslovima, već otiđite kod školovanog masera, koji je obučen i za refleksologiju.

BOLJE PLATITE

Odlučite li da probate refleksologiju, ne dozvolite nekome iz okruženja ko je samo čitao literaturu iz oblasti refleksologije i samostalno uvežbavao tehnike stimulisanja tačaka da vam radi ovaj tretman, već izdvojte novac za usluge profesionalnog masera-refleksologa, koji će prilagoditi tretman potrebama vašeg organizma, to jest primeniti prenatalnu refleksologiju. Jer stimulisanje pogrešne tačke, kao i pogrešan način stimulacije, mogu izazvati nuspojave kod trudnica, te ugroziti tok trudnoće. Dok vas masaža stopala i šaka u izvođenju iskusnog školovanog terapeuta može osloboditi različitih trudničkih tegoba.

ZBOGOM SIMPTOMIMA

Zapaženo je da trudnicama nakon primene prenatalne refleksologije prestaju jutarnja mučnina, glavobolja, umor, da im splašnjavaju otoci i da one postaju energičnije. Dakle, vredi isprobati ovaj tretman!

Ako se dvoumite konsultujte ginekologa

Ako i dalje niste sigurni je li ovaj tretman bezbedan za vas i vašu bebu, jer vam je trudnoća klasifikovana kao rizična, obavezno prvo pitajte svog ginekologa smete li da ga isprobate. Preporuka za trudnice koje spadaju u rizičnu grupu jeste da se pre primene bilo kog tretmana i preparata konsultuju s izabranim specijalistom, pa tako i pre odlaska kod refleksologa.

Ništa ne krijte svaka informacija je važna

Nemojte se ustručavati pred izabranim terapeutom, već otvoreno razgovarajte s njim o svom zdravlju. Recite mu ako imate povišen krvni pritisak ili neke hronične zdravstvene probleme, muče li vas trudničke tegobe (mučnica, bolovi, otoci), možete li da spavate noću, da li ste anksiozni… Na osnovu informacija koje mu date, terapeut će znati koje tačke treba da stimuliše.

Pričajte o tome kako se osećate

Tokom tretmana, takođe, pričajte sa svojim terapeutom. Recite mu ako vam pritisak na neku tačku izazove bol ili neku drugu nelagodnost, kao i ako vam stimulisanje neke tačke izaziva prijatne osećaje. Na osnovu toga, terapeut će po potrebi menjati tehniku rada, s ciljem da se vi što bolje osećate.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here