Početna Ishrana Trudnice i mame Režim ishrane 6×6: Ove namirnice ne biste smeli konzumirati u toku trudnoće

Režim ishrane 6×6: Ove namirnice ne biste smeli konzumirati u toku trudnoće

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. IZNUTRICE 
Treba izbegavati cesto konzumiranje jetre (pileće, svinjske i teleće), jer ova namirnica sadrži previše vitamina A on u velikim količinama može dovesti do ozbiljnih poremećaja
kod bebe. Isto se odnosi i na konzumiranje ribljeg ulja.

2. NEPASTERIZOVANI MLEČNI PROIZVODI
Svi nepasterizovani mlečni proizvodi, poput mleka, sireva (pogotovo onih s plemenitim plesnima) i jogurta, treba da konzumiraju isključivo one proverenih proizvođača.

3. KIKIRIKI I ORAŠASTI PLODOVI
Ukoliko vaš suprug/partner ili neko od članova uže porodice bolovao ili boluje od polenske alergije, astme, ekcema i drugih alergijskih oboljenja ne bi trebalo da konzumirate kikiriki (u bilo kom obliku), jer se lako može dogoditi da i vaša beba bude alergicna na orašaste plodove.

Pročitajte i… Voće po meri dece i trudnica: Evo zašto je dobro jesti banane

4. SIROVE I NEDOVOLJNO KUVANE NAMIRNICE
Sirova i nedovoljno kuvana jaja, meso, riba i morski plodovi nisu hrana za trudnicu. Jaja
konzumirajte samo tvrdo kuvana, a meso, ribu i morske plodove (lignje, školjke i ostalo) samo ukoliko su dobro termički obrađeni (kuvani, pečeni, dinstani).

5. PONEKE RIBE
Meso riba kao što su ajkula i sabljarka sadrži velike količine žive, pa ga stoga treba izbegavati u trudnoći. Konzervirana i sveža tunjevina može da prođe, ali samo u umerenim količinama.

6. KAFA, ČAJ, ALKOHOL
Trebalo bi da se uzdržite od konzumiranja svih vrsta alkoholnih pica. S obzirom na to da nije dokazano koja je kolicina alkohola štetna po razvoj ploda, najbolje bi bilo da ga se
odreknete u potpunosti. Cajeve, kafu, toplu cokoladu, kakao i neka energetska pica možete konzumirati, ali samo u umerenim kolicinama. To podrazumeva najviše 200 mg kofeina dnevno (dve male šoljice kafe, šolja biljnog caja ili kakaoa).

Šest prijatelja vitke linije pogledajte na sledećim stranama…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here