Početna Ishrana Trudnice i mame Kako obradovati prijateljicu koja se upravo porodila?

Kako obradovati prijateljicu koja se upravo porodila?

Beba je stigla na svet, a porodica i prijatelji u međuvremenu su se potrudili da roditeljima pomognu u nabavci svih neophodnih stvari za bebu. “Treba li vam još nešto,” dobronamerno pitaju najbliži pre nego što dođu da vide bebu, a ono što novopečenoj mami najviše treba jeste prijateljica (pogotovo ako ne može da računa na pomoć svoje majke, svekrve…) koja će joj biti pri ruci. Ako se i vaša najbolja prijateljica nedavno porodila, evo kako je možete obradovati.

Thinkstock

Navratite da joj skuvate ručak
Ono što nijedna porodilja ne stigne da obavi, a verovatno joj je glupo da zamoli, jeste nekoliko skuvanih obroka. Između hranjenja, dremanja, dojenja, menjanja pelena, kupanja i sličnih aktivnosti teško da će ijednoj mami ostati dovoljno vremena da uzme varjaču.

Iznenadite je nečim “ženstvenim”
Imajući u vidu da je poslednjih meseci nosila “vrećastu” odeću, manje pažnje je posvećivala doterivanju i šminkanju, a od kad se porodila uglavnom je u garderobi koju je beba “izbljuckala” vaša prijateljica će se silno obradovati nekom lepom komadu garderobe, parfemu, ružu…

Uskočite kao bebi-siterka
Budući da je u prvom periodu sve podređeno bebi, žena ne stigne da se posveti čak ni nekim malim ritualima u kojima je ranije uživala. Ponudite se da pričuvate bebu dok ona obavi jedno dugo-dugo tuširanje, dotera kosu ili pak s mužem izađe na kafu.

Očistite joj kuću
Kad dođe beba mama i tata nemaju ni vremena ni volje detaljno pospremiti kuću, a prašina i prljavi sudovi se gomilaju. Verujte, svaka mama će vam biti zahvalnija ako joj pomognete u kućnim poslovima, više nego da ste detetu kupili najskuplje cipelice.

Isplanirajte izlazak u bliskoj budućnosti
Nemojte navaljivati na prijateljicu da pošto-poto mora izaći s vama u večernji izlazak. To nijedna novopečena mama neće prihvatiti s oduševljenjem, ali joj svakako možete staviti do znanja da bi za određeno vreme (dva, tri, pet meseci) mogle da organizujete večeru sa starim društvom.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here