Početna Ishrana Trudnice i mame Kad beba dođe na svet, sve se menja pa i ženski mozak

Kad beba dođe na svet, sve se menja pa i ženski mozak

Guliver/Getty

Ljubav i briga počinju promenama u mozgu

Dokazano je da se promene događaju u različitim delovima mozga. Siva masa se zgušnjava, a moždana aktivnost povećava se u područjima odgovornim za saosećanje, teskobu i socijalne interakcije. Upravo zahvaljujući ovim promenama, kao i hormonima za vreme trudnoće i posle porođaja, mlada majka je toliko očarana svojom bebom, a uz veliku ljubav, javljaju se i jaki zaštitnički porivi i stalna zabrinutost.

Naučnici kažu da se tokom prvih meseci posle porođaja kod mnogih majki javljaju simptomi opsesivno-kompulsivnog poremećaja, kao što su preterano pranje ruku ili stalno proveravanje da li beba diše.

Guliver/Getty

Čudesna amigdala

Za osećanje i ponašanje novopečene majke su je odgovorne međusobno povezane regije u mozgu. Posebno mesto među njima ima amigdala, skup neurona u obliku badema koji je povezan sa emocionalnim reakcijama poput straha, teskobe i agresije. U normalnom mozgu, aktivnost u amigdali se povećava nedeljama i mesecima posle rođenja deteta.

Istraživači smatraju da je za rast amigdale odgovorno nekoliko hormona, povezanih sa ponašanjem mladih majki. Sve ih to čini izuzetno osetljivima na potrebe beba. Istraživanja su pokazala da je aktivnost u amigdali povezana sa snažnim osećanjima majke prema bebi.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here