Početna Ishrana Kako sprečiti alergiju na hranu

Kako sprečiti alergiju na hranu

Mnoge bebe imaju zdravstvene tegobe poput proliva, osipa i bolova u stomaku čim pojedu određenu namirnicu. Evo kako da to da sprečite…

hrana

Dali ste bebi kašicu od žitarica nakon čega se na njenom telu pojavio osip? Moguće je da je alergična na neki od sastojaka u obroku. Milioni ljudi širom Evrope pate od nekog oblika alergije na hranu.

Mnoge namirnice, poput kravljeg mleka, pšeničnih pahuljica, jaja, citrusnog voća i ribe, spadaju u kategoriju zdravih, ali istovremeno i alergenih, te ih u bebinu ishranu treba uvoditi oprezno i postepeno. Iz tog razloga, nutricionisti stalno skreću pažnju roditeljima da ne žure sa uvođenjem pomenutih namirnica u jelovnik mališana jer bi, u slučaju pojave alergije, beba od njih više imala štete nego koristi.

Primera radi, prerano uvođenje neadaptiranog kravljeg mleka u ishranu ne mora odmah da se pokaže kao loše – alergija može da se pojavi nekoliko meseci nakon što je beba počela da ga konzumira.

Šta uzrokuje alergiju?

Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi zbog čega su neka deca alergična na hranu, a druga nisu, ali postoje određeni pokazatelji na osnovu kojih može da se zaključi da prerano odbijanje bebe od sisanja, kao i postojanje alergije kod jednog (ili oba) roditelja, povećavaju šansu za pojavu iste vrste alergije kod deteta.

Međutim, postoje namirnice čiji su sastojci jaki alergeni i koje mogu da izazovu teške oblike alergije kod sve dece, bez obzira na to da li su im roditelji alergični ili nisu. Među takve namirnice spadaju kikiriki (i svi proizvodi koji ga sadrže) i jagodičasto voće.

Kako sprečiti pojavu alergije?

Dokazano je da bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom, najmanje šest meseci, mnogo ređe pate od alergija od beba koje su ranije prestale da sisaju. Majčino mleko je bogato antitelima koja pozitivno utiču na jačanje imunološkog sistema deteta, pa njegov organizam lakše “pobeđuje” iritirajuće supstance koje izazivaju alergije. Ukoliko ste iz bilo kog razloga bili prinuđeni da prestanete sa dojenjem, opredelite se za adaptiranu mlečnu formulu koja nosi oznaku “hipoalergena”.

Ne počinjite sa uvođenjem nemlečnih namirnica sve dok beba ne navrši šest meseci – nemate šta da izgubite osim rizika od pojave alergije. Budite mudri i smireni, jer mesec dana vašeg strpljenja mnogo doprinosi razvoju bebinog odbrambenog sistema.

Koji su simptomi?

Simptomi alergije na određene namirnice mogu da se pojave nekoliko minuta po hranjenju, ali se ponekad dešava da se beba ospe ili dobije proliv tek posle nekoliko dana ili nedelja. To opet zavisi od stepena razvoja njenog imunološkog sistema, odnosno sposobnosti organizma da se izbori sa “napadačima”. Ukoliko odbrambene snage nisu jake, alergija će nastupiti odmah; ukoliko su osrednje, boriće se protiv alergena neko vreme, pa će posustati nakon čega će doći do pojave alergije.

Osim osipa, nekim bebama nateknu usne, kod nekih se pojavi proliv, a neke plaču danima zbog bolova u stomaku. Neke češće kijaju, kašlju ili im se pojavi ekcem na koži. Ukoliko ste prepoznali neke od ovih simptoma kod svog deteta, potrebno je da ga odvedete na pregled da bi lekar utvrdio na šta mališan reagovao.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here