Početna Ishrana Ishrana dece Saznajte koja je savršeno izbalansirana i zdrava ishrana za mališane

Saznajte koja je savršeno izbalansirana i zdrava ishrana za mališane

Naša nutricionistkinja Ivana Đurović pripremila je savršeno izbalansiran plan ishrane za mališane od jedne do tri godine. Evo nekoliko njenih saveta:

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Najbolji i najzdraviji način da ojačate odbrambene snage organizma svakako je zdrava ishrana, jer između jelovnika i imuniteta postoji jaka uzročno-posledična veza. Nedostatak pojedinih namirnica na meniju loše će delovati na ”odbrambeni štit” organizma, ali za to, srećom, postoji rešenje u vidu dobro isplaniranih obroka.

Da – voću i povrću!
Za pravilno funkcionisanje odbrambenog sistema organizma neophodni su vitamini A, B6, C i E i minerali – cink, gvožđe, bakar i selen uz omega 3, 6 i 9 masne kiseline. Većina ovih nutrijenata zastupljena je u voću, povrću, žitaricama i semenkama. Deci je najbolje davati sveže ili kratkotrajno termički obrađeno voće i povrće, sveže ceđene sokove i kompote.

Važni su i proteini
Kad je o mesu reč, treba koristiti sve vrste: pileće belo meso, batake bez kožice, teletinu, manje masne delove svinjetine, ćuretinu i masniju ribu. Na dečjem meniju neka se nađu jaja, ali ne nudite im više od dva-tri komada nedeljno.

Birajte kvalitetne žitarice
Poseban akcenat stavite na kvalitetne žitarice: proso, heljda, ovas i kinoa. Od ovih namirnica mogu se spremiti jako ukusna, a nutritivno veoma vredna, jela, koja će pozitivno delovati na imunitet.

Save

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here