Početna Ishrana Ishrana dece Prve alergijske reakcije pri uvođenju čvrste hrane bebama

Prve alergijske reakcije pri uvođenju čvrste hrane bebama

Prve alergijske reakcije mogu se pojaviti već na samom početku uvođenja čvrste hrane, prilikom davanja instant mlečnih kaša sa pirinčem ili sa kukuruzom.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

U tom slučaju neophodno je datu kašicu isključiti iz upotrebe, a bebi davati kombinaciju bebi pirinča i majčinog mleka ili nekog adaptiranog hipoalergijskog mleka (HA), jer je ovde najverovatnije alergen mlečna komponenta instant kaše.

Ukoliko se pojavi alergija na neku drugu hranu, odnosno namirnicu, ona se isključuje iz upotrebe u početku na određen vremenski period, a ako zatreba, nažalost i zauvek.

Svakako, dobro je nakon par nedelja ili meseci probati detetu dati kašu ili namirnicu ponovo, u jako malim količinama, te da se opet isprati reakcija, jer se zna dogoditi da dete jednostavno „izraste“ i da se alergijska reakcija na hranu više ne pojavi.

Odlomak iz knjige “Kuvarski Dnevnik bebe Marte” – autor dr med. Marije Mandić

Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook stranici www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: kuvarskidnevnikbebemarte@gmail.com ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here