Početna Ishrana Ishrana dece Mališani, hajde da jedemo zdravo!

Mališani, hajde da jedemo zdravo!

Zavidite mamama čija deca zadovoljno grickaju šargarepicu, kupus ili brokoli? Evo šta možete uraditi kako biste svog mališana odvikli od nezdravih grickalica i brze hrane.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Roditelji su najbolji primer svojim mališanima i zato se trudite da pred njima jedete isključivo zdrave namirnice, da uvek sedite za stolom dok obedujete i ne preskačete obroke. Čak i najveći probirač može postati mali ”proždrljivko” ukoliko mu dozvolite da sedi u vašem krilu i jede iz vašeg tanjira. Beba će gotovo uvek posegnuti za hranom iz mamine ruke, a mali dvogodišnjak će sa zadovoljstvom ručkati hranu ”za velike”, koju jede i njegov tata.

”Daleko od očiju”
Pri sticanju navika pravilne ishrane veoma je važno da svaki servirani obrok bude zdrav, a to često nije dovoljno. Morate se potruditi da vaš dom na svakom koraku ostavlja utisak prirodnog i zdravog okruženja. Za početak, držite se poslovice ”daleko od očiju daleko od srca”, i iz kuće izbacite slatkiše. Mnogo je lakše doneti zdrave odluke kada vam poslastice i nezdrave grickalice nisu pred očima.

Foto: Pixabay/Free Images
Foto: Pixabay/Free Images

Dajte detetu mogućnost da bira
Vaš mališan mora da se oseća kao da vodi glavnu reč prilikom izbora hrane koju će jesti. Ukoliko mu napravite takav ambijent, pokazaćete da poštujete njegova osećanja i njegovo pravo na izbor. To, naravno, ne znači da će moći da ukine neki od obroka ili da jede čokoladu za ručak. Jedan od načina da izbegnete gubitak kontrole u ovakvoj situaciji jeste da detetu ponudite da bira između dve vrste namirnica sličnih nutritivnih karakteristika. Tako, umesto da pitate: ”Koje ćemo povrće jesti za ručak?”, ponudite izbor: ”Želiš li za ručak grašak ili boraniju?” ili ”Da li ti se za užinu jede banana ili jabuka?” Ako vam se nabavka zasniva na zdravim namirnicama, onda nemate oko čega da brinete. Detetov izbor će uvek biti dobar, a vi se nećete naći u situaciji beskonačnog ubeđivanja zašto je bolje grickati šargarepu nego čips.

Počnite rano
Sklonost ka nekoj vrsti jela formira se veoma rano, već tokom prve godine života. Zato je veoma važno da u periodu navikavanja na čvrstu hranu bebi ponudite ceo spektar raznovrsnih tekstura i ukusa. Vaš pozitivan stav prema različitim vrstama namirnica i jela dodatno može utemeljiti detetov pozitivan odnos prema zdravoj ishrani. Od prvog kontakta s hranom deca grade svoj sistem ukusa, biraju šta im se sviđa, a šta ne. Međutim, to što je vaša beba na ”prvu loptu” ispljunula brokoli ne treba da vas obeshrabri. Deca, kao i odrasli, s vremenom mogu promeniti odnos prema određenim namirnicama. Zato pokušajte da ponudite jedno jelo po nekoliko puta, u različitim prilikama, kako biste se uverili da određena hrana zaista ne prija vašem mališanu.

Iščlanite se iz kluba ”ČISTI TANJIRIĆI”
Roditelji koji insistiraju da deca ”očiste” sve iz tanjira zapravo ih uče da se prejedaju. Nutricionisti preporučuju intuitivno ili ”pametno” konzumiranje hrane, koje se zasniva na stavu da treba slušati svoje telo, odnosno da treba jesti kada si gladan i prestati s jelom kada si sit. Ukoliko nekoga ko nije gladan terate da pojede sve iz tanjira, zapravo ga učite da ne sluša svoje telo. Doduše, deca često govore da su puna kada im se neko jelo ne sviđa. U takvim situacijama preporučljivo je ”spustiti loptu” i mirnim glasom objasniti detetu da može da ustane od stola, ali da se javi kada bude gladno, kako bi ste mu podgrejali ovo što je ostavio

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here