Početna Ishrana Ishrana dece Kako dobiti bitku za stolom?

Kako dobiti bitku za stolom?

Ako svakodnevno za stolom vodite rat sa svojim mališanom, evo nekoliko praktičnih saveta kojima možete da ga privolite da pojede sve iz tanjira.

1. Šareni tanjir

U jelovniku treba da budu zastupljene sve kategorije namirnica: žitarice, meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi, masti i ulja, povrće i proizvodi od povrća, voće i voćne prerađevine. Sve hranljive i zaštitne materije dete treba da uzima kroz hranu, a ne preko prehrambenih dodataka i vitaminskih preparata. Izbegavajte industrijski pripremljenu hranu jer je ona bogata hidrogenizovanim biljnim mastima, a siromašna vitaminima, mineralina i oligoelementima.

2. Pažljivo sa začinima

Dodatke hrani (začine) upotrebljavajte veoma štedljivo. Blagi začini mogu da se daju detetu tek krajem prve godine života. Deci ne treba davati ni prejake čajeve, a ako se već daju, onda treba da budu razblaženi.

3. Zamena namirnica

Ukoliko dete odbija neku vrstu hrane, nemojte da ga prisiljavate, već sačekajte nekoliko dana, pa mu je ponovo ponudite. Ako dete uporno odbija određenu vrstu hrane (na primer spanać), zamenite je nekom drugom namirnicom iz iste grupe (blitvom ili brokolijem).

4. Bez pretnji i nervoze

Kada dođe vreme obroku, pobrinite se da ga ne nudite detetu na brzinu. Tenzija i nervoza roditelja česti su uzroci zbog kojih dete odbija hranu, čak i onda kada je gladno. U toku jela njega ne treba podsećati na greške koje je napravilo, niti mu pretiti da će biti kažnjeno ako ne bude pojelo obrok. Tako ćete samo pogoršati situaciju i izazvati još jači otpor. Ako prisiljavate dete da jede, možete stvoriti samo dodatne probleme. Hrana treba da predstavlja užitak, a ne obavezu. Kad god se jede na silu, sokovi za varenje se ne luče u dovoljnoj količini, pa zbog toga hrana dugo ostaje u želucu, što detetu može da stvori bol u stomaku. Ubrzo će i sam pogled na hranu izazvati mučninu i opiranje.

5. Nema grickalica i slatkiša

Ako dete malo jede, napravite veći razmak između obroka i nemojte da mu dajete ništa između (to se naročito odnosi na slatkiše, sladoled i grickalice!). Posebno je važno da ne ucenjujete dete po sistemu “ako pojedeš spanać i meso, dobićeš čokoladu”. Na taj način, dete stiče lošu naviku koja glasi “povrće je bljak, ali ću ga pojesti da bih osvojio nagradu”. Broj obroka deteta starijeg od godinu dana treba da se svede na tri glavna i dve užine (voće ili voćni jogurt).

6. Dobar raspored

Poželjno je da dete svakodnevno jede u isto vreme (ili bar približno u isto vreme). Raspored obroka formirajte sami prema svojim dnevnim navikama, ali vodite računa o tome da prvi i poslednji obrok ne budu posle devet sati ujutro i uveče. Dete ne treba navikavati da uveče leže u krevet sa bočicom mleka ili voćnog soka jer se time remeti normalan razvoj vilica i izaziva kvar zuba.

7. Pravilna priprema

I kada je dobro odabrana, hrana gubi svoje nutritivne vrednosti ako se predugo ili nedovoljno kuva ili peče. Brzo kuvanje u ekspres loncu omogućava da se sačuva najveći deo vrlo vrednih hranljivih materija.

8. Piće samo posle jela

Za vreme jela, nemojte da dajete detetu da pije, već to učinite nakon što je pojelo svoj obrok. Pri izboru pića, dajte prednost voćnim sokovima bez šećera, a gazirane i veštački obojene napitke izbegavajte.

9. Dva puta nedeljno – riba

Većina dece ne voli riblje meso, pa im ga mame i ne nude. To je pogrešan stav jer je riba veoma zdrava i treba da se nađe u dečjem tanjiru najmanje dva puta nedeljno. Da biste privoleli dete da jede ribu, pripremite je u obliku štapića ili kroketa. Do četvrte godine života, ono treba da jede samo belu ribu (od morske se preporučuje oslić i zubatac, a od rečne pastrmka i smuđ).

10. Zajedno u kuhinji

Pokušajte da uključite dete u pripremanje obroka. U odnosu na njegov uzrast, dodelite mu neku ulogu (koja ne uključuje upotrebu noža!), pa kada zajedničkim snagama pripremite jelo, sa većim zadovoljstvom će sesti za sto i pojesti ga. Dok ljuštite povrće, dajte detetu da gricka parče šargarepe ili kupusa – deca to vole.

11. Igra bojama

Poigrajte se bojama i odaberite razne vrste voća i povrća, iseckajte ga na komadiće i nabodite na štapiće za ražnjiće ili ponudite detetu lepo ukrašenu voćnu salatu. Povrće i voće neizostavno je u ishrani dece (i odraslih) jer je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima.

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here