Početna Ishrana Ishrana dece Ishrana mališana: Specifičnosti kod uvođenja žumanceta

Ishrana mališana: Specifičnosti kod uvođenja žumanceta

Različiti su stavovi o samom postupku uvođenja žumanceta, ali se svi slažu da je to dugotrajan proces koji traje 3-4 nedelje jer se žumance kao veliki alergen uvodi postepeno.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Ono se mora uvesti do bebinog prvog rođendana jer u to vreme beba treba da primi vakcinu “gajenu” na žumancetu, pa ukoliko je dete alergično toj vakcinaciji se pristupa malo drugačije.

Žumance se uvodi sa osam meseci, uvodi se postepeno, prvo tri dana osmina, pa dan-dva pauza, pa tri dana četvrtina, pa pauza, pa tri dana polovina, pa pauza i na kraju tri dana celo žumance. Svo vreme uvođenja prati se, kao i kod uvođenja ostalih namirnica, da li se pojavljuju neke alergijske reakcije na bebi u vidu osipa po koži i sluzokoži, proliva, povraćanja, crvenila, gušenja i sl.

Naime, ukoliko primetite alergijske reakcije obavezno je prestati davati žumance u obroku. Preporučljivo je uzimati jaja proverenog kvaliteta, najbolje od koka koje čupkaju travu.

Pre barenja jajeta najpre se opere i onda kuva desetak minuta, dok žumance ne bude tvrdo kuvano. Meko kuvana, tečna i sveža žumanca opasno je davati ne samo bebama nego i deci. Kad se uvede, žumance se daje naizmenično sa mesom (znači ne u istom obroku i ne isti dan), kao i naizmenično sa leguminozama (grašak, pasulj i sl).

Celo jaje se uvodi tek sa godinu dana, a mnogi pedijatri savetuju i kasnije, odnosno tek za drugi rođendan.

Detaljnije o njegovom uvođenju kao i sam postupak uvođenja detaljno iz dana u dan prikazano je u delu knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte gde ćete videti da je celokupno uvođenje žumanceta trajalo je 22 dana.

Odlomak iz knjige “Kuvarski Dnevnik bebe Marte” – autor dr med. Marije Mandić

Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook stranici www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: kuvarskidnevnikbebemarte@gmail.com ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here