Početna Ishrana Ishrana dece Abeceda zdravih namirnica (plus recepti za bebe i njihove roditelje) 1. deo

Abeceda zdravih namirnica (plus recepti za bebe i njihove roditelje) 1. deo

JABUKA
Poželjno je da svako dete zavoli ovo voće. “Jabuka na dan i doktor nije potreban” ima lep marketinški prizvuk, ali u tome ima i istine! Postoji mnogo sorti jabuka i bilo bi dobro da vaše dete proba svaku. Za početak, nije loše držati se podalje od kiselih vrsta jabuka poput Greni Smit (Granny Smith). Najbolje je bebi najpre dati slatku jabuku (zlatni delišes ili ajdared) kako bi ponovo poželela da je pojede.

U kom uzrastu ih ponuditi bebi?
Od šestog meseca.

Kako odabrati najbolje plodove?
Potražite tvrđe jabuke bez vidljivih oštećenja. Na tržištu mogu da se kupe i razne vrste kašica od ovog voća. Najpre pogledajte nalepnicu na ambalaži da biste se uverili da u mešavini nema dodatog šećera. Vitamin C je jedini dodatak kašicama, koji se koristi kao konzervans, baš kao da ste iscedili limunov sok na jabuku.

RECEPT ZA BEBU
Nažalost, jabuku morate oljuštiti pre nego što je date bebi, jer ona ne može da sažvaće koru, mada se većina hranljivih sastojaka nalazi upravo u njoj. Svakako da je ovo voće veoma dobra hrana za dete, stoga je najpre obarite kako bi dovoljno omekšala da beba može da je jede.
* Oljuštite jabuku,
* isecite je na kriške,
* prelijte vodom i barite nekoliko minuta, u zavisnosti od debljine krišaka,
* napravite kašicu od jabuka.

RECEPT ZA PORODICU
Napravite pitu s jabukama ili jabuke u šlafroku. Zdravu i ukusnu poslasticu pripremićete za tili čas: ogulite 2-3 jabuke, izdubite im sredinu kao za tufahije, pa isecite na kolutove debljine malo manje od 1 cm. Napravite testo kao za palačinke, ali malo gušće, pa pa umačite jabuke i pržite ih na vrelom ulju. Ohlađene jabuke pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here