Početna Ishrana Bez šećera, molim!

Bez šećera, molim!

Zdrava ishrana – bez rafinisanih ugljenih hidrata – verovatno je najbolja stvar koju možete pokloniti svojoj bebi. Ne brinite, mnogo je lakše nego što mislite!

Little and cute girl eating ice cream on the beach on vacation

Svi dobro znamo koliko rafinisani šećer može biti štetan! Zato, zdravstveni stručnjaci savetuju da mališanima u najranijm uzrastu ne nudite jela koja ga sadrže. Ukoliko deca jedu zaslađene obroke, s vremenom ih sve više prihvataju i traže, a kad se naviknu na ove ukuse – ostalu hranu počinju da doživljavaju kao bezukusnu.
Ipak, imamo dobre vesti! Što je dete mlađe, lakše je smanjiti količinu prostih šećera u njegovoj ishrani. Kod starijih mališana, odvikavanje od nezdravih namirnica nešto je teže, ali daleko od toga da je nemoguće. Budući da bebe i deca do druge godine života tek upoznaju hranu, te njene ukuse i karakteristike, ovo je idealno vreme za formiranje zdravih navika za ceo život.

Gde je problem?
Prekomeran unos šećera povećava rizik od gojaznosti, nutritivnog deficita i pojave karijesa kod dece. Osim toga, ako mališanu svakodnevno nudite kolače, torte, čokoladice, pudinge, sladolede… on će, još od najranijeg detinjstva, formirati loše navike u ishrani, što u kasnijoj životnom dobu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Budući da deca mlađa od tri godine nemaju uvek dobar apetit, te da umeju da budu veoma izbirljiva kad je o hrani reč – obroke morate pažljivo planirati. Važno je da svaka kalorija koju mališan unese bude nutritivno vredna, kako bi organizam dobio sve neophodne hranljive materije. Uvek imajte na umu sledeće: dete koje svoj apetit zadovolji slatkišima, neće hteti/moći da unese druge, zdrave namirnice.

Jesu li svi ugljeni hidrati loši?
Postoje dobri i loši ugljeni hidrati. Neke namirnice koje ih sadrže pospešuju zdravlje, dok drugi, kad se jedu često i u prekomernim količinama, mogu povećati rizik od nastanka različitih oboljenja. Namirnice koje uz ugljene hidrate sadrže vitamine, minerale i vlakna smatraju se zdravim, jer ne sadrže prazne kalorije, duže se razgrađuju i ne podižu naglo nivo šećera u krvi. Zato im uvek treba dati prednost u odnosu na hranu koja sadrži proste (i beskorisne) ugljene hidrate. Na primer, banana u sebi ima pola grama vlakana i šezdeset kalorija, dok šolja bobičastog voća sadrži osam grama vlakana i samo šezdeset pet kalorija. Oba proizvoda imaju jednaku količinu ugljenih hidrata po porciji, pa šta god izabrali bolje je nego kesica pereca koja sadrže ugljene hidrate ali nutritivno prazne.
Isto tako, pola šolje soka od pomorandže s pulpom (vlaknima) hranljivija je od pola šolje napitka od pomorandže u kojem većina kalorija potiče iz kukuruznog sirupa.
Kada je o poreklu šećera reč, mleko i voće ne treba da vas brinu. Ove namirnice (ukoliko se ne radi o zaslađenim prerađevinama) sadrže prirodne šećere (fruktozu i laktozu), pa ih bez bojazni možete nuditi deci (naravno, u odgovarajućim količinama prilagođenim uzrastu).

Vaša nova pravila
Prestanite da kupujete očigledne izvore dodatog šećera, poput keksa, čokolade, kremova, džemova, kolača i ostalih slatkiša. Prilikom kupovine obratite pažnju na sastav proizvoda da biste utvrdili koju vrstu i količinu šećera sadrži. Naime, namirnice koja imaju zdravu reputaciju, često su pravi majstori prerušavanja. Na primer, voćni jogurt i cerealije – iako se smatraju zdravim, mogu da sadrže velike količine dodatog šećera. Ako proizvod u 100 g sadrži više od 15 g šećera, nemojte ga nuditi deci. Manje od pet grama dodatog šećera je niska vrednost, što znači da ovu namirnicu možete uvrstiti u jelovnik. Kad steknete naviku redovnog proveravanja sastava, verovatno će vas iznenaditi količina ovog nutrijenta u prerađenim namirnicama kao što su gotova jela, prelivi, sosovi u teglama i kečap.
I još nešto… Deci ne bi trebalo da servirate gazirane napitke i guste sokove. Mališani treba da piju samo mleko i vodu. Od ovog pravila možete da odstupite jedino u slučaju sveže ceđenih sokova. Ipak, i u ovom slučaju budite oprezni – ovako dobijene napitke nudite samo uz obroke. Kada se sok ekstrahuje iz voća, oslobođeni šećer može da ošteti zubnu gleđ i uzrokuje nastanak karijesa. No, ako se pije odmah nakon jela, štetan uticaj je manji. Osim toga, ovi sokovi sadrže i vredne minerale i vitamine.

Šećer nije nagrada
Prestanite da koristite slatkiše kao nagradu, ne nudte ih da biste smirili dete i poboljšali njegovo raspoloženje. Ako se ovako postavite u startu, izbeći ćete stvaranje izuzetno loše navike zbog koje će dete u kasnijim godinama pronalaziti utehu u šećeru.
Postarajte se da se i drugi članovi porodice pridržavaju ovog pravila. Poznato je da su bake i deke posebno bolećive na svoje unuke i da vole da vide sreću i osmeh na njihovim licima kad dobiju čokoladu. Ipak, morate da razgovarate s vašim i/ili partnerovim roditeljima u cijlu da se suzdrže od ovog oblika iskazivanja ljubavi, posebno ako ih deca redovno viđaju. Kao majka, vaša je obaveza i odgovornost da stvorite zdrave navike u ishrani svog mališana, koje će mu koristiti celog života. Izvesno je da će u životu biti prilika – proslave dečijih rođendana i zajedničkih igara – u kojima realno neće biti moguće ispoštovati utvrđena pravila. Međutim, kad ova kratkotrajna epizoda prođe, važno je da se vratite zdravim navikama. Antišećer – najjača je poruka!

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here