Početna Ankete Kako hranite vašu bebu?

Kako hranite vašu bebu?

Da li je nemogućnost dojenja razlog za pojavu osećaja krivice kod majki? Evo šta o tome misle eksperti.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Strani stručnjaci sve češće pominju termin “mamina krivica” kako bi objasnili pojavu osećaja krivice kod roditelja nakon što primene neku metodu nege vaspitanja dece koje se u određenim krugovima ne smatraju prihvatljivim. Upravo je to slučaj kod nemalog broja majki koje svoje bebe hrane adaptiranim mlekom u nedostatku humanog.

Bez obzira na to da li je razlog za ovakav način ishrane deteta loša tehnika sisanja, nedostatak mleka ili njegov smanjen kvalitet, povratak na posao ili nešto sasvim drugo – upotreba alternativnog mleka je u tim situacijama neophodna. Dakle, mame ne smeju da krive sebe što njihove bebe neće piti prirodno mleko, objašnjavaju eksperti.

Međutim, ove tvrdnje lekara ne umiruju majke, rezultati su ankete koja je nedavno sprovedena u Americi – čak 79 procenata žena koje su prestale da doje oseća grižu savesti!

Nakon što sam nekoliko nedelja plakala više nego moja beba, počela sam da joj dajem adaptirano mleko, ali sada me muči osećaj krivice”, objasnila je jedna majka. “Gde god pogledam, čak i na pakovanjima formule, dojenje se ističe kao najbolje.”

Ukoliko se osećate loše što vaše dete ne dobija humano mleko, dozvolite sebi da kratko budete tužni zbog toga, savetuju stručnjaci, a potom nastavite dalje. Prirodno mleko zaista jeste najbolji mogući izbor, ali i mališani koji piju adaptirano mleko su zdravi i dobijaju sve neophodne hranljive materije. Kao što jedna mama koja je iskusila probleme s dojenjem objasnila, “najbolje što možete da uradite za svoje dete jeste da budete srećna mama, a ako to znači da nećete dojiti – onda je to najbolji izbor za vašu porodicu.”

[poll id=”3″]

Izvor: Yumama

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here