Početna Akcije Deca su ukras sveta Prof. dr Jerotić: Dvoje do troje dece minimun za zdravu porodicu

Prof. dr Jerotić: Dvoje do troje dece minimun za zdravu porodicu

Festival za trudnice i roditelje udruženja “Mamin san” održan je u subotu u Beogradu, u hotelu Crown Plasa, a zabeležen je rekordan broj posetilaca za edukacijski skup iz oblasti roditeljstva, otvorenog tipa.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Vise od 300 trudnica došlo je na predavanje akademika prof. dr Vladeta Jerotića.
Prof. Jerotić je u okviru predavnja o značaju psihičkog zdravlja majke za emotivni razvoj deteta govorio o značaju psihičkog zdravlja majke u toku prenatalnog perioda.

Naveo je da psihička stanja majke veoma utiču na psihička stanja fetusa, kao i na kasniji psihosomatski razvoj deteta nakon rođenja. Posebno je istakao značaj odnosa muškarca i žene, budućih roditelja u tom periodu, navodeći da je i uloga muškarca od ogromnog značaja, i za partnerku i za fetus.

Kao konkretnu meru, profesor Jerotić je naveo da muškarac treba da svakodnevno u predvečerje miluje stomak majke, te da stalno podstiče harmoničan odnos sa majkom.

Kako tvrdi, majka treba da priča sa svojim fetusom, kao i da najmanje 15 minuta dnevno sluša muziku koju voli. Važno je da stres, koji je svakodnevica u modernom društvu, kontrolišu i suzbijaju budući roditelji.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Što se tiče perioda nakon rođenja deteta, najznačajniji je odnos roditelja, posebno roditelja suprotnog pola u period oko treće detetove godine. To je najvažniji period jer se seksualizam tada počinje da se razvija – rekao je prof. dr Jerotić.

Profesor je ukazao na važnost što većeg broja dece za psihičko zdravlje savremene porodice. Kako je rekao, dvoje do troje dece je minimum, uz konstataciju da je danas jako teško biti roditelj zbog mnogobrojnih izazova koji su ipak u domenu socio-ekonomske politike.

Predsednica udruženja Danka Todorovic izjavila je da posećenost festivala premašila sva o
ekivanja i najavila da Udruženje nastavlja druženje sa trudnicama kroz besplatnu Školu roditeljstva na Novom Beogradu do kraja ove godine. Kako je rekla, u toku sledeće godine u planu je organizaciju tri edukacijska skupa za trudnice i roditelje.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here