Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila, zarazićete decu nesvesno!

Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila, zarazićete decu nesvesno!

SHARE

Nakon što je majka redovno ljubila svoju bebicu u usta, zarazila je herpesom koji je imala, on se zatim preneo na dete i proširio po celoj glavi i telu. Nakon tri dana visoke temperature i promena na koži, roditelji su tromesečnog dečaka odveli u bolnicu, gde je zadržan pod nadzorom lekara.

ThinkstockPhotos 664046882 Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila, zarazićete decu nesvesno!
Thinkstock

“Celo telo bebe bilo je prekriveno herpesom, pogotovo glava, koja je bila jako crvena, nadražena i puna ranica. To je bilo strašno i tužno gledati. Kad smo dečaka prvi put videli, mislili smo da je u pitanju neka kožna bolest. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju infekcija tipom A herpes simpleks”, izjavio je doktor Džu Haićao, koji je vodio slučaj.

Herpes simpleks je virusna infekcija kao i svaka druga, međutim, ona se ne prenosi samo kapljično, već putem tečnosti koja se nalazi u mehurićima herpesa i koja je zarazna. U ovakvom slučaju verovatno je reč o prenosu bolesti upravo takvim putem, budući da dete još nema razvijen imunitet, nego ga dobija putem majčinog mleka, kontaktima s okolinom i vakcinisanjem i na taj način ga polako stvara.

Ne ljubite decu u usta!

Doktor Džu je sa sigurnošću potvrdio da je dečak dobio herpes od svoje majke, koja ima običaj da ga ljubi u usta, i da mu ga je na taj način nenamerno prenela.

“Herpes je jako opasan kod male dece zato što može da ošteti njihove nežne i osetljive organe, a bilo je slučajeva i gde su bebe umirale”, zaključio je Džu.

Dete nije spremno za takav vid izlaganja virusima. Bez obzira na ljubav između majke i deteta, ljubljenje u usta nikako nije način na koji treba iskazivati ljubav.

Najzagađeniji delovi tela kod odraslog čoveka su upravo usna duplja, šake, stopala i genitalije, bez obzira na pranje. Usta odraslog čoveka su puna bakterija i ona ne bi trebalo da budu često u kontaktu sa tako malim detetom.

Na sve promene reagujte odmah

Ukoliko primetite sličnu reakciju na bebinoj koži, a neko od ukućana (mama, tata sestre ili braća) imali su herpes, pod hitno je odvedite kod doktora da se stanje ne bi zakomplikovalo.

A oni koji ga imaju, neka ga odmah leče. Ulje čajevca, razni apotekarski preparati i kreme, kao i mazanje herpesa prepolovljenim čenom belog luka pomažu da bolest što pre prođe.

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar