Početna Beba Srbija godišnje izgubi čak 100.000 beba!

Srbija godišnje izgubi čak 100.000 beba!

Verovali ili ne, u Srbiji na svaku željenu, ide jedna neželjena trudnoća. Najveći broj žena koje obave kiretažu ima od 25 do 33 godine, a sve više njih operaciju obavlja tajno

Samo u prestonici obavi se 8.000 namernih prekida trudnoće godišnje. Gotovo najveći broj kiretaža radi se u privatnim klinikama, koje često nemaju dozvolu za tu delatnost, pa samim tim i ne prijavljuju sve slučajeve. Od 187 privatnih ginekoloških klinika u našoj zemlji, samo 47 ima dozvolu za obavljanje abortusa.

– Propisi za dobijanje dozvole za ovu intervenciju izuzetno su strogi i komplikovani, pa se mnogima ne isplati da to prijave. A onda rade na crno. Ima i onih klinika koje imaju sve potrebne dozvole, a opet ne prijavljuju sve urađene abortuse – priča dr Boris Vraneš, ginekolog i akušer Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut” u našoj zemlji je urađeno 23.000 namernih prekida trudnoće za godinu dana. Nažalost, kako kaže naš sagovornik, realan broj je za 20 do 30 odsto veći, jer se slučajevi iz privatne prakse uglavnom ne prijavljuju.

I dok su se ranije na ovu intervenciju najviše odlučivale mlade devojke, danas je situacija znatno drugačija. Najveći broj žena koje idu na kiretažu imaju od 25 do 33 godine. A odmah za njima slede one od 35 do 44 godine.

– Ženama u Srbiji abortus dođe kao sredstvo kontracepcije. Zbog toga je najviše onih koje su već rađale. One tada prestaju da vode računa o merama zaštite, za razliku od mladih devojaka, koje još koliko-toliko misle o tome – objašnjava dr Vraneš.

A da abortus nije baš bezazlena intervencija upozorava i dr Vraneš. Kako on kaže, uvek postoji mogućnost od povreda, infekcija, krvarenja, pa čak i trajnog steriliteta.

Trudnoća se, ukoliko ne postoji neki medicinski razlog, može prekinuti do 10. nedelje. Sve posle toga radi se ilegalno, osim ako trudnoća ugrožava život žene, ili je do nje došlo zbog nasilja ili incesta.

– Ima žena koje nabavljaju lažnu medicinsku dokumentaciju, naročito od psihijatara da nisu uračunljive kako bi se trudnoća koja je već ušla u neku 15. nedelju prekinula – priča dr Vraneš.

A dok svest žena, kada je reč o kontracepciji, ne bude proradila, u Srbiji će godišnje nestajati po jedan grad.

Izvor: www.vecernjenovosti.rs

8 KOMENTARI

  1. Jao, strasno! Kad se samo setim koliko sam se patila s upalom jajnika pa nisam mogla da zatrudnim, muka mi dodje a nekoga je bog blagoslovio detetom a oni ga nece… tuzno

  2. kutija novinette kontraceptivnih pilula kosta 400 dinara… zar je zivot spao na tako nisku cenu?

  3. …citav jedan grad velicine Zrenjanina nestane za godinu dana! i onda su nam drugi krivi sto nasa nacija izumire… ipak, kada bi se vishe ljudi bavilo roditeljima i bebama (kao vi) mozda situacija ne bi bila tako strasna… jedna moja prijateljica ima dvoje dece a abortirala je tri puta jer u stanu od 40 kvadrata ne mogu da uguraju jos jednog clana porodice… ne pravdam je, postoji kontracepcija, ali ipak, mislim da siromastvo tera ljude na ovakve ocajnicke poteze…

  4. Jaooo strasno !!!! Nemogu da verujem… Ja sam sa svojim suprugom 6god u braku .. 5 godina smo  se mucili da dobijemo dete i hvala Bogu ispunila nam se ta zelja … Dobili smo prelepog sina 🙂 …. Bar ja nikada se ne bih odlucila na taj korak pa makar i 10-oro ih rodila… BIti majka taj predivan osecaj nista nemoze da zameni…

  5. nisam za abotus ali ja nisam planirala bebu a desila se tako sto je puko kondom,znaci i kontracepciju smo koristili i ja kao najveci baksuz na ovom svetu bas tada ostanem u drugom stanju. a vec imamo dvoje dece decaka i devojcicu,samo suprug radi a plata mu nije redovna i kako ja da rodim i trece pitam vas?? jako mi je krivo sto neki parovi nemogu da imaju dece i razumljivo je da se njima abortus ne svidja!!!

  6. Porazavajuci su podaci da se ovoliki broj zena odlucuje za abortus. Svaki novi zivot je dar i nije slucajan. Meni i decku je pukao kondom, posle 10 sati sam popila i Escapelle pilulu ja jutro posle. I nista od toga nije delovalo, sada sam u 8. nedelji trudnoce. Imam 20 godina i za mene je trudnoca bila iznenadjenje ali ni na tren nisam pomislila da ubijem MOJU BEBU! Treba se stititi, ali abortus nije kontracepcija. 

  7. Molim vas. Žene nisu predmeti i nikome nisu dužne da imaju decu. Tužno je što neke žene imaju zdravstvenih problema koji ih sprečavaju da dobiju dete iako ga žele, ali to nije razlog da se druge žene teraju da ostanu trudne ako to ne žele.
    Naravno da je pogrešno ne koristiti kontracepciju a onda ići na abortus, ali ne možemo se ponašati kao da imamo ikakvo pravo da kontrolišemo tuđe telo.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here