Početna Beba Razvoj Za mame koje sa decom rastu

Za mame koje sa decom rastu

U trenutku kada postajemo roditelji svi želimo da se ostvarimo u toj ulozi na najbolji mogući način.

Happy mother with adorable baby

Međutim, želja da se postane najbolja mama na svetu, super mama ili mama heroj može dovesti do niza kontraefekata u razvoju deteta. Zato, drage mame, nije potrebno da se trudite da budete najbolje mame na svetu – dovoljno je samo da budete ono što jeste, jer ste takve kakve jeste najbolje. U isto vreme šaljete modelom poruku detetu da i ono bude ono što jeste. Ni manje ni više od toga. Sve to zvuči veoma jednostavno, ali vi i dalje pomalo strahujete da nećete biti dovoljno dobra mama. Iz tog razloga ćemo vam pružiti nekoliko saveta kako da prevaziđete svoje strahove i izgradite samopoštovanje.

Drage mame, upoznajte velike neprijatelje kvalitetnog majčinstva

POTREBA ZA PRETERANOM ZAŠTITOM – strah je prirodan – može nas spasiti od povreda, neželjenih situacija ili bola. Međutim, preterano strahovanje razvija začarani krug koji majka nesvesno prenosi na dete . Ukoliko sklanjate svaki predmet od deteta, trčite za detetom u strahu da će pasti i povrediti se šaljete poruku da treba da se boji. Dete uči po modelu, ukoliko ste vi preokupirani strahom i vaš mališan će obgrljen strahom ići kroz život.
Procenite koje su zaista rizične situacije i samo od realnih opasnosti zaštitite dete čime ćete ga naučiti da se i samo štiti!

POTREBA ZA UGAĐANjEM – u najboljoj nameri da ugodimo mališanima često umesto njih obavljamo aktivnosti koje mogu samostalno da urade. Možda mislite kako će dovoljno raditi kada poraste, ali time ne činite uslugu detetu. Naprotiv. Što ranije razvije samostalnost lakše će mu biti da se prilagodi izazovima koje život nosi.
Naravno da to ne znači da dete treba preopterećivati poslovima i obavezama, ali postepeno ga navikavajte da brine o sebi u skladu sa uzrastom.

POTREBA DA JE VAŠE DETE POSEBNO – vaše dete je predivno upravo takvo kakvo jeste. Podstičite ga, mazite, volite, budite mu partner i prijatelj, ali nemojte se ljutiti ako u nečemu nije najbolje ili ako dete vaše komšinice uči slova brže od njega. Svi smo različiti, mama. Poštujte to i vaše dete će iz sebe izvući maksimum svojih mogućnosti.
U saradnji sa stručnjacima postavite zahteve detetu koji su realni i koje u tom trenutku može da „ponese“. Ni manje ni više od toga!

POTREBA DA STE UVEK U PRAVU – svaka majka veruje da zna šta je najbolje za njeno dete, jer ga najbolje poznaje. I to je u redu. Niko vam ne osporava važnost u životu deteta ukoliko vas posavetuje. Budite otvoreni za sugestije vaspitača, učitelja, stručnih radnika, pa i prijatelja i drugih roditelja. Zapamtite da ste subjektivni i da stručna lica mogu adekvatnije sagledati situaciju. Razgovarajte, razmotrite argumentaciju i sugestije.
Naravno, ovo ne znači da konačna odluka nije na vama, ali osluškujte savete stručnjaka i iskustva drugih majki.

POTREBA DA SE DETE PONAŠA PO MERI ODRASLIH – Čovek je socijalno biće. Rođenjem dete ulazi u društvenu zajednicu i usvaja norme ponašanja. Međutim, dete ima drugačije potrebe u odnosu na taj svet od odraslih. Prirodno je da dete bude aktivno, da istražuje, da se igra,da otkriva. Važno je da usvoji određene norme ponašanja, ali nikada nemojte očekivati od deteta da se ponaša kao odrasla osoba. Sasvim je normalno da trči, da je aktivno, da traži pažnju. Sredina koja to ne omogućava nije pogodna da u nju vodite dete.
Pustite dete da bude dete i nećete pogrešiti!

Autor: NATALIJA SKNEPNEK – pisac za decu – rođena je 19. 02. 1980. godine u Pančevu. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a trenutno pohađa postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autorka je sertifikovani porodični edukator. Kooautorka je preko 20 publikacija i priručnika u oblasti socijalne zaštite koji su namenjeni pružanju podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Autorka je i knjiga za decu „Pozornica sa 30 lica“ i „Na krilima bajke“.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here