Početna Beba Razvoj Sve o prevremeno rodjenim bebama

Sve o prevremeno rodjenim bebama

Thinkstock

Kada se rođena beba smatra za nedonošče?

Bebe rođene pre 37. nedelje trudnoće nazivaju se nedonoščad, odnosno prevremeno rođene bebe. Smatra se da je 24. nedelja trudnoće najranije vreme kada je beba dovoljno razvijena da može da preživi, ali uz intenzivnu lekarsku pomoć i negu. Bebe rođene pre 24. nedelje u većini slučajeva nisu dovoljno zrele da bi preživele.

Koliko je opasno ako se beba rodi pre termina?

Prevremeno rođena deca su najčešće mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom telesnom masom manjom od 2.500 grama. Ekstremno nezrela deca, ona koja su rođena pre 28 gestacione nedelje, posebno su osetljiva. Njihovi organi su isuviše nezreli da bi funkcionisali dobro van majčine utrobe. Zato zbog prevremenog rođenja, u određenim slučajevima postoji opasnost da beba ima neke zdravstvene probleme kao što su:

• disajni problemi(razvoj hronične plućne bolesti, problemi u razvoju pluća)
• kardiovaskularni problemi
• žutica zbog nezrelosti jetre i organa za varenje
• problemi u ishrani(nesposobnost da koordiniraju sisanje i gutanje,
netolerancija na mleko)
• neurološki problemi(moždano krvarenje, snižen tonus, konvulzije)
• poremećaji u razvoju krvnih sudova u oku
• sklonost infekcijama

Kako izgleda prevremeno rođena beba?

Beba napušta inkubator kada joj je telesna masa oko 1.800 grama
Osnovna karakteristika prevremeno rođene bebe je opšta nezrelost organa i sistema koji su važni za život. Bebina koža je tanka i prekrivena finim dlačicama, a krvni sudovi ispod nje su još uvek vidljivi. Mišići i potkožno masno tkivo su slabije razvijeni, pa beba izgleda „sitno i mršavo“. Plač joj je jedva čujan, a polni organi nerazvijeni. Vremenom će beba sazrevati, napredovati, rasti i dobijati izgled deteta rođenog u terminu.

Da li sve prevremeno rođene bebe treba da budu u inkubatoru?

U prvim danima života prevremeno rođena beba ima nezreo sistem regulacije temperature tela, pa bez podešavanja temperature spoljne sredine ne može da održava normalnu telesnu temperaturu. U inkubatoru se lakše podešava temperatura i vlažnost spoljne sredine.

Takođe, inkubator predstavlja izolovanu sredinu i na taj način štiti bebu od mogućih infekcija. Dakle, inkubator obezbeđuje najbolje moguće okruženje za negu nezrele i bolesne novorođenčadi.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here