Početna Beba Razvoj Najčešće zablude o grčevima kod beba

Najčešće zablude o grčevima kod beba

Saznajte pet najčešćih mitova o grčevima kod beba

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

MIT 1: Beba plače da bi manipulisala roditeljima

NETAČNO. U periodu kada se jave grčevi, tačnije u drugoj ili trećoj nedelji života, kod beba još nije dovoljno razvijena svest da mogu da utiču na spoljašnji svet. Beba plače, jer ne zna na koji drugi način da manifestuje uznemirenost.

MIT 2: Razmaziću bebu ako je često nosim

NETAČNO. Ne postoji način da razmazite bebu. Naprotiv, bebi će prijati da oseti pažnju i nežnost i lakše ćete je umiriti ukoliko je muče gasovi.

MIT 3: Ako beba ima grčeve, treba joj za obrok davati samo cerealije

NETAČNO. Nije dokazano da cerealije sprečavaju grčeve, štaviše, možete naškoditi bebi ukoliko joj date čvrstu hranu pre predviđnog vremena. Bebe do šest meseci bi trebalo da budu samo dojene ili na adaptiranom mleku, ukoliko lekar ne preporučuje drugačije.

MIT 4: Prijateljica mi je preporučila kapi (tablete/ kapsule/ čaj) koje provereno deluju

NETAČNO. Nikako nemojte davati bebi bilo kakav medicinski preparat ili supstancu pre nego što se konsultujete sa lekarom ili pedijatrom. Ne reaguju sve bebe isto na grčeve i lek koji je odgovarao bebi vaše prijateljice ne znači da će odgovarati i vašoj.

MIT 5: Veštačka hrana izaziva grčeve

NETAČNO. Mnoga istraživanja dokazuju da ne postoji razlika u procentu pojave grčeva kod dojenih beba i beba na veštačkoj hrani.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here