Početna Beba Razvoj Kako se razvija ritam spavanja

Kako se razvija ritam spavanja

Saznajte koliko u kom periodu mališan treba da provodi u snu, te kada se uspostavljaju predvidljive navike spavanja.

Do 11. nedelje

Novorođenče treba da se budi zbog podoja u regularnim intervalima, a produkcija hormona, koji regulišu san, još nije u potpunosti uspostavljena. Očekujte dosta kratkih epizoda dubokog sna.

Od 3. do 4. meseca

Oko 4. meseca života, dinamika spavanja se menja. Tada počinju da se razvijaju ciklusi dubokog i lakog sna. To može značiti da dete neće moći spavati duže od 45 minuta u jednom intervalu, sve dok ne nauči kako da pređe iz jednog ciklusa sna u drugi a da se pritom ne probudi.

Od 5. do 6. meseca

Do uzrasta od šest meseci, beba je dovoljno zrela da uspostavi predvidljive navike spavanja. To ipak ne znači da će tako nešto i ostvariti, već samo da postoje dovoljna stepen razvijenosti za to. Dnevni ritam spavanja takođe će početi da se odvija po ustaljenijoj šemi.

Od 7. do 8. meseca

Uživajte u ovom periodu spokojnog sna. U ovoj životnoj fazi, beba će (uz malo sreće!) u toku dana imati dva ili tri duža intervala sna.

Od 9. do 12. meseca

Kod bebe ovog uzrasta mnogo toga se odvija u njenom životu što može narušiti dinamiku dnevnog sna. U nesumnjivo važne razvojne faze spadaju izbijanje zubića, pokušaji da se podigne na nožice i osećaj straha zbog odvajanja. U maloj glavici se odvija mnogo toga što bebi otežava da se smiri i zaspi.

Od 13. do 17. meseca

Kada dete postane mnogo aktivnije, potrebno je da se pridržavate utvrđene dinamike dnevnog spavanja. Neka to bude dvaputa dnevno, sve dok to bude potrebno. Većina mališana ne prelazi na režim jednog spavanja u toku dana dok ne navrši 15 ili 18 meseci.

Od 18. meseci do druge godine

Od 18. meseca, većina mališana spava samo jednom dnevno. Izmena navika spavanja traje neko vreme, pa zato nemojte da vas iznenadi ako je mališanu određenim danima dovoljno jedno spavanje, a nekim danima očigledno je da treba dva puta da odspava.

Od druge do treće godine

Kada dete navrši dve i po godine, moguće je da će početi potpuno da izostavlja dnevno spavanje, bar dva ili tri puta mesečno. To označava tranziciju do potpunog prestanka dnevnog spavanja, što se obično dešava između treće i četvrte godine života.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here