Razvoj bebe: faze pre prvog koraka

Razvoj bebe: faze pre prvog koraka

SHARE

Neka deca prohodaju rano, već s deset meseci, ali ima i onih mališana kojima se ne žuri toliko. Stručnjaci ističu da, ako dete do 18 meseci ne hoda samostalno, ali je zdravo i dobro napreduje, ne treba tražiti pomoć lekara.

prvi koraci ThinkstockPhotos 104289703 490x327 Razvoj bebe: faze pre prvog koraka
Foto: Gulliver/Thinkstock

Hodanju prethodi više faza, ali nije nužno da ih sva deca prođu. Neka uopšte ne puze, druga ne hodaju na kolenima, a neka iz sedećeg položaja krenu da hodaju držeći se za nameštaj.

Vojničko puzanje
Kretanje na laktovima i nogama koje još nisu savijene u kolenima, podseća na kretanje vojnika koji žele ostati neopaženi. Obično prethodi pravom puzanju.

Puzanje
Deca obično počnu s laganim puzanjem posle osmog meseca života. Pre toga su na stomaku posmatrali šta se događa i občno neko vreme u mestu njihali guzom napred-natrag pre nego što su se otisnuli u šetnju na kolenima i dlanovima.

Šetnja na guzi
Neki mališani nikako ne vole biti na stomaku pa je početak puzanja odložen ili ga ni nema. Stabilno sede i u nekom trenutku počnu se “vući” na guzi, pomažući se rukama. Mališani u tome znaju biti vrlo vešti i kretati se prilično brzo.

Hod na kolenima
Pojedina deca između puzanja i hodanja ubace fazu hoda na kolenima – u tom položaju su mnogo stabilnija nego na stopalima, a ruke su im slobodne da uzimaju sve što im treba.

Hod uz nameštaj
Nakon što uspeju ustati držeći se za nizak sto ili fotelju, deca će najčešće završiti na guzi. Malo-pomalo, snaga u nogama postajaće veća pa će moći izdržati i duže vreme stojeći. Ubrzo će početi i da hodaju pridržavajući se za sve što im se nađe na putu.

Šta je očekivano za koji uzrast?
Pet do šest meseci; okretanje u ležećem položaju
Šest do osam meseci; samostalno sedenje
Devet meseci; puzanje ili šetnja na guzi
Dvanaest meseci; prvi samostalan korak

Razvoj svakog deteta je individualan, tj. ne utiče na njegovu kasniju spretnost i koordinaciju pa se nemojte zabrinuti ako vaše dete neke od ovih razvojnih koraka dostigne nešto kasnije. Ako mislite da ima razloga za zabrinutost, obratite se lekaru.

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar