Početna Beba Zdravlje i nega Saznajte kada je vreme za prvi odlazak kod zubara

Saznajte kada je vreme za prvi odlazak kod zubara

Po mišljenju Svetske asocijacije pedijatara, dete bi trebalo da odvedete kod zubara već oko prvog rođendana…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Što ranije počnete sa pregledima, veće su šanse da predupredite eventualne probleme, jer deca sa zdravim zubima lakše žvaću hranu, nauče da razgovetno pričaju i smeju se sa samopouzdanjem.

Kako da prevaziđemo strah od zubara?
Što ranije bebac počne da se upoznaje sa „čika Zubom“, to ćete ga lakše navići da je odlazak kod zubara rutina, a ne bolan i strašan. Svojim primerom dete treba da usmerite da zubara prihvati kao prijatelja, a da mu odlazak u zubnu ordinaciju bude prijatan. Ukoliko se sa odlascima zubaru počne na vreme, oni će se svesti samo na kontrole, prijatan razgovor i fluorizaciju zuba.

Kada treba početi sa pranjem zubića?
Prvi zubići obično izbijaju od šestog do osmog meseca, pa odmah po njihovom nicanju treba da počnete sa njihovim čišćenjem. Najbolje je da ujutru i uveče bebine zubiće prebrišete čistom gazom. Četkicu za zube možete početi koristiti, ali tek posle godinu dana.
U početku, dok dete ne nauču samo da drži četkicu, treba vi da mu perete zubiće. Kako se bude osamostaljivalo, tako će i tu radnju početi samo da obavlja. Neko vreme bi trebalo da ga nadzirete dok pere zubiće, kako ne bi istisnulo previše paste ili da ne bi umesto da pere gutalo. Preporučljivo je da se istisne pasta veličine zrna graška i da se posle pranja usta dobro isperu.

Koju pastu da izaberem za dete?
Najvažnije je da odaberete dečju pastu za zube koja je odobrena i preporučena od strane udruženja stomatologa. Osim toga, vodite računa da se paste sa fluorom mogu koristi tek kada dete napuni dve godine. Do tog uzrasta svom bepcu možete čistiti zubiće vodom i četkicom sa mekanim čekinjama.

Da li na mlečnim zubićima može da se pojavi karijes?
Naravno, karijes se može javiti odmah nakon nicanja mlečnih zubića. On obično stvara mnogo nevolja detetu, koji oseća bol pri jelu i piću pa zbog toga može slabije da napreduje. Karijes kod beba i vrlo male dece najčešće je posledica slatkih napitaka koji im se daju na cuclu.

Da li mlečne zube treba popravljati?
Što je dete manje, to je teže obaviti mu bilo kakvu stomatološku intervenciju. Ipak, potrebno je karijes otkloniti oštrim ručnim instrumentima i zubić plombirati, s ciljem da se zubi zadrže što duže u ustima deteta.

Da li pokvarene mlečne zube treba vaditi?
Pokvarene mlečne zube ne treba vaditi, već popraviti jer su oni čuvari prostora za postavu stalnih zuba. Deca koja prerano izvade mlečne zube gotovo po pravilu imaju nedovoljno razvijene vilice u kojima se ne mogu smestiti svi stalni zubi.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here