Početna Beba Zdravlje i nega NICANJE ZUBIĆA: Deset zlatnih pravila

NICANJE ZUBIĆA: Deset zlatnih pravila

Čini vam se da bebi niče zub? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da što lakše prebrodite ovu fazu.

NA VREME PREPOZNAJTE PRVE ZNAKE

Baš kao i svi drugi razvojni procesi, nicanje zuba ima svoja opšta pravila, ali ona se uopšte ne moraju odnositi i na vašu bebu. Ipak, ako obratite pažnju na ponašanje svog mališana, lako ćete otkriti simptome, a onda i način da mu pomognete. Dok se zub probija kroz desni, moguće je da će lučenje pljuvačke biti pojačano, što znači da će beba više kašljati odnosno balaviti. Gutanje obilne pljuvačke, s druge strane, izazvaće i potrebu za češćim menjanjem pelena, ili pak pelenski osip. Takođe, primetićete da beba ima crven obraz, ili da odbija da pije, jede i spava. Ili pak da se hvata za uvo, sisa prste, udara se po licu… Neke bebe tad postaju posebno razdražljive i plačljive, a neke kroz te muke prolaze sa širokim, bezubim osmehom.

NE BOLI SAMO ZUB KOJI NIČE

Kad se beba rodila, skoro svih dvadeset krunica budućih zubića već je bilo formirano. Iako će proći meseci, ili čak godine, dok ne izniknu, svi zubići rastu. A taj dugi i spori proces rasta iscrpeo bi i najizdržljiviju osobu! Dok bebi čistim prstom trljate desni, pustite je da vas svojim reakcijama vodi tamo gde joj najviše prija. Ne zaboravite da zub može rasti i na mestu gde desni nisu otekle − i gde se ne nazire ništa beličasto.

GLODALICE

Osim što bebama pružaju emocionalnu podršku, glodalice zaista ublažavaju bolne i natkle desni, te ih svakako vredi nabaviti. Na tržištu, pored standardno malih, postoje i malo veće u obliku različitih životinja, tako da ih beba lako može držati i zabavljati se njima čak i kad je ne muče zubići. Za najbolje dejstvo – držite glodalice u frižideru.

HLADNA UŽINA POMAŽE

Ako je beba već počela da jede nemlečnu hranu, napravite kašice od jabuke i držite ih u malim posudama u frižideru − kako biste uvek imali spremnu hranjivu i hladnu užinu, koja će prijati bebinim iritiranim ustima. Isto važi i za banane, kao i za štapiće od krastavca, ukoliko je dete već dovoljno staro da ih jede. Možete napraviti i ledene lizalice od jogurta i voćnih kašica.

VAŠ MALI PRST ČUDA ČINI

Masaža desni malim prstom uvek prija bebama. Najvažnije je da prethodno dobro i temeljno operete ruke. Pustite bebu da vas gricka svojim bezubim desnima, kako bi bar malo ublažila svoju muku. Shvatite to kao deljenje bola.

TREBAĆE VAM VIŠE OD JEDNE GLODALICE

Pritisak glodalice koji ublažava bol izazvan nicanjem malog oštrog sekutića − neće biti od pomoći kad bude nicao kutnjak. A ono što pomaže bolnim desnima kroz koje se probija zub – ne mora delovati i kad zubić jednom izbije. Najbolje je da kupite nekoliko različitih glodalica − i pustite bebu da sama utvrdi šta joj najviše prija. Od kojeg god da su materijala napravljene, glodalice treba da budu zaobljene, dovoljno meke da ne povrede bebina usta, ali i dovoljno izbrazdane za nežnu masažu. Na tržištu ima i glodalica uz koje ide i krpica od mekanog frotira, što se može pokazati vrlo korisnim za brisanje stalno mokrih usta, lica, ruku i odeće. Ako odaberete glodalice različitih oblika, beba će se lakše zabaviti i utešiti kad joj se bol pojača.

NICANJE ZUBA NIJE UZROK POVIŠENE TEMPERATURE

Nema dokazane veze između nicanja zuba i povišene temperature, tako da to nikad ne pripisujte zubima. Isto važi i za dijareju. Ušna infekcija može imati slične simptome kao nicanje zuba. Zato, obratite se lekaru ako vas simptomi zabrinu, bez obzira na to da li bebi niču zubići.

LEKOVE KORISTITE SAMO KAD MORATE

Ako masaža glodalicom ili prstom ne ublaži bol, upotrebite neki od odgovarajućih gelova bez šećera s blagim anestetičkim dejstvom, specijalno namenjenih bebama i maloj deci. Uvek proverite za koji je uzrast proizvod namenjen, u kojoj se dozi preporučuje i koliko se često sme koristiti. Možete isprobati i homeopatske granulice za nicanje zuba −beba će ih ili obožavati ili mrzeti. U svakom slučaju, vredi pokušati. Ukoliko ništa ne pomaže, a vidite da se beba muči, kao krajnje rešenje možete joj dati paracetamol ili ibuprofen u preporučenoj količini. Imajte na umu da ovi sirupi nisu dugoročno rešenje, te da ne treba da ih dajete detetu duže od tri dana bez konsultacije s lekarom.

PRUŽITE BEBI ONO U ČEMU STE NAJBOLJI

Maženje na kauču često nadmaši sve lekove i pomagala za bolne desni, a s kretanjem − postaje dobitna kombinacija. Da biste pružili bebi toplinu svog tela i dovoljno zanimacije koja će joj skrenuti pažnju s prvih muka odrastanja, ušuškajte je u maramu ili u kengur nosiljku − i krenite s njom u šetnju. Videćete, smiriće se za tili čas.

URADITE SVE ŠTO MOŽETE

Nicanje zuba može izazvati dodatne probleme, ali samo ako ne reagujete blagovremeno. Znajte da pojačano lučenje pljuvačke može iritirati osetljivu kožu na bradi, pa je najbolje da taj deo namažete slojem zaštitne kreme pre nego što se zacrveni. Isto važi i za bebinu guzu. Sisanje takođe može biti bolno, pa ćete teže hraniti bebu. Pokušajte je postaviti u različite položaje dok sisa ili pije iz flašice, kako biste izbegli prejako pritiskanje bolnih zona. Ako mališan sisa, ponudite mu najpre jednu, a nakon nekog vremena i drugu dojku, kako bi se lakše i brže najeo. Pokušajte da mu ponudite da pije iz čaše za bebe. Možda će mu novo iskustvo skrenuti pažnju s bolova. Ukoliko je dete već počelo jesti nemlečnu hranu, pokušajte da mu date hrskavi flipsi dvopek ili neku drugu mekanu namirnicu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here