Početna Beba Zdravlje i nega Kako položiti bebu posle obroka?

Kako položiti bebu posle obroka?

Uobičajeno je da se bebe, još od rođenja, stavljaju na stomak. Onsnovni cilj ovog položaja, kao i onog na boku, koji je prihvaćen poslednjih godina, jeste da spreči zagrcavanje u slučaju da beba povrati.

Foto: Pixabay/Free Images
Foto: Pixabay/Free Images

Kako položiti bebu nakon hranjenja?

Ovo je veoma važno. Mnoge bebe lako povrate, bilo prilikom podrigivanja, čak i mnogo kasnije posle obroka, bilo zbog zakasnelog zatvaranja gornjeg dela želuca.

Dakle, veoma je važno da se u ovim okolnostima, ono što je beba povratila izbaci kroz usta i da se nijedan delić ne udahne i ne uđe u bronhije.

Naravno, čak i kad beba leži na leđima, sa glavom okrenutom na stranu, opasnost je minimalna, jer je organizam dobro sazdan, a odbrambeni mehanizmi pravilno uspostavljeni. Ali, to ne znači da, u svakom slučaju, nije bolje držati bebu, bar do dva meseca, na stomaku ili sa strane.

PROČITAJTE I… Koji je najbolji položaj za podrigivanje

Položaj na stomaku može podstaći malo krivljenje potkolenice na unutra, što je prilično česta pojava odmah posle rođenja. To je mali nedostatak koji se lako ispravlja.
Oko drugog meseca, beba naviknuta da leži na boku, sposobna je da se sama prevrne na leđa. Ona, koja je naviknuta da spava na stomaku, ne zna da se sama okrene ali, ako voli da provede noć na stomaku, traži da je preko dana na leđima, da bi videla šta se se oko nje događa i uživala u okolini.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here