Početna Beba Kako se izboriti sa upalom uha?

Kako se izboriti sa upalom uha?

 Upale srednjeg uha česte su kod mališana u letnjem periodu zbog češćeg kvašenja glave i zadržavanja vode u ušnom kanalu

Pročitajte savete lekara i saznajte kako da ublažite bolove u uhu i šta da preduzmete ukoliko vaš mališan oboli od ove neprijatne infekcije. Učestalost i uzroci Stručnjaci procenjuju da čak 80% mališana do pete godine bar jednom oboli od upale uha. U zimskom periodu uzrok infekcije najčešće je virus, dok tokom leta upalu najčešće uzrokuju bakterije koje preko vode dospevaju u uši mališana – na primer, ako dete pliva u bazenu ili moru, ili prilikom pranja ušiju. Infekcije uha mnogo se češće javljaju kod beba i male dece nego kod odraslih, a razlog za to jeste nerazvijenost imunološkog sistema, ali činjenica je da su kod mališana ušni kanali mnogo kraći, pa mikroorganizmi lakše dospevaju do bubne opne Oblik infekcije Najčešći oblik ušne infekcije jeste otitis media – infekcija srednjeg uha. Kada se inficira ovaj deo uha, u njemu se nagomilava tečnost i pritiska bubnu opnu koja se povija ka unutra i uzrokuje jak bol. Pritisak tečnosti može da bude toliko snažan da izazova pucanje bubne opne, što se manifestuje prestankom bola i izlivanjem sekreta. Perforirana bubna opna najčešće zaceljuje bez primene terapije, ali ako se to desi, dete se obavezno mora odvesti kod doktora.

Prepoznatljivi simptomi

* BOLOVI U UHU, zbog čega će dete trljati ili povlačiti uši.

* NEPREKIDAN PLAČ, koji može da bude osnovni pokazatelj infekcije uha kod beba

* BOL PRILIKOM SISANJA I GUTANJA, beba prestaje da sisa i okreće glavicu od dojke ili flašice.

* DETE NE MOŽE DA SPAVA zbog jakih bolova u uhu, kao i pritiska na bubnu opnu koji se pojačava u ležećem položaju.

* ISCEDAK IZ UHA, koji ukazuje na pucanje bubne opne.

* BLAGO NARUŠEN SLUH, zbog čega mališan neće reagovati kada mu se indirektno obraćate

* PROLIV I/ILI POVRAĆANJE

POVIŠENA TEMPERATURA (iznad 37,5 *C) Ublažavanje bola Za ublažavanje bolova najbolje je da detetu dajete preporučenu dozu paracetamola koji će i sniziti temperaturu. Ukoliko bolovi ne uminu nakon dan-dva primene paracetamola, odvedite dete lekaru. Lečenje infekcije Mnogi lekari tvrde da primena antibiotika nije uvek neophodna u terapiji infekcije uha kod dece. Većina simptoma povlači se spontano, ne ostavljajući dugotrajne posledice. Iako antibiotici brže da simptome, lekari ih sve ređe prepisuju jer je veliki broj mikroorganizama rezistentan na njihovo dejstvo. Ukoliko je vašem detetu određena terapija antibioticima, važno je da se uzima do kraja (ne smete da prestanete sa davanjem leka nakon prvog poboljšanja). Antibiotici prvo uništavaju najslabije bakterije, nakon čega sledi prvo poboljšanje, ali ako tada prekinete terapiju, jače bakterije nastaviće da deluju.

Dobra vest

Rizik od ušnih infekcija opada kako dete rast. Upala srednjeg uha najčešće se javlja kod mališana do pete godine života i obično je potpuno prerastu do poslaska u školu. Problem sa sluhom jedan je od simptoma infekcije uha, koji nestaje nakon izlečenja. Opasnost od trajnog oštećenja sluha izuzetno je mala, no budući da se dete oslanja na sluh tokom razvoja govora, važno je da roditelji na vreme uoče bilo kakav problem i da se obrate stručnjaku.

 

4 KOMENTARI

  1. Hvala vam na ovako dobroj temi… najbolji ste, jedva cekamo novi broj :-))))

  2. Moj je sin dobio upalu uha nakon kupanja u bazenu. Pune dve nedelje je pio antibiotike i ukapavali smo mu kapi, tek onda je prestalo, lekar kaze da su u pitanju neke nove bakterije koje su otporne na antibiotike i da treba da ojacamo imunitet deteta da ne bi ponovo dobio infekciju

  3. Postovani,zamolila bih vas za brz odgovor na moje pitanje.Moje dete ima 11 godina i prilikom i najmanje prehlade on dobije upalu uha u zimskom periodu a u letnjem u slucaju da mu i najmanja kap vude dospe u uho takodje se zavrsi upalom.Taj problem ga prati od 3 godine zivota sa 5 godina mu je izvadjen treci krajnik i stavljene cevcice u oba uha.Posle toga smo bili mirni neke 3 godine.Da li je opet potrebna operacija?Unapred zahvalna zabrinuta majka.

  4. MOJ SIN IMA TEHLADI IMA PROBLEM SA USIMA TAKO DA SE PITAM DALI IMA NEKI SIRUP DA MU DAJEM ZBOG IMUNITETAMA TRI IPO GODINE I STALNO KAD GOD SE PR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here