Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?

Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?

SHARE

Kada govorimo o odgoju dece sve češće primećujemo da se neke stvari vraćaju na staro. Pojedine majke sve češće koriste platnene pelene.

Guliver/Getty
Guliver/Getty

Statistika korišćenja jednokratnih u odnosu na platnene trenutno je još na strani jednokratnih, ali ako ćemo o pozitivnim i negativnim stranama jednih i drugih vaga se, s velikim treskom, spušta na stranu platnenih. Zašto? Zato što u gotovo svim aspektima (proizvodnja, korišćenje, odlaganje, zdravlje) platnene pelene imaju višestruku pozitivnu korist. Jedina im je mana njihova praktičnost, ali i ona se vremenom, uvežba.

Proizvodnja i uticaj na okolinu

Kod nas se godišnje potroši oko 70 miliona jednokratnih pelena. Tako su upravo pelene na trećem neslavnom mestu rang liste najvećih zagađivača, posle novina i plastične ambalaže. Za razgradnju jednokratne pelene potrebno je više od 500 godina (jer se zakopavaju, a ne ostavljaju na suncu da se brže razgrade). Za proizvodnju 5.000 pelena potrebno je poseći nekoliko stabala i potrošiti 600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode.

Takve podatke potkrepljuju i američki stručnjaci koji su napravili analizu na temelju prosečne potrošnje za jedno dete. Dete u roku od 30 meseci potroši od 6.500 do 10.000 pelena. Svako dete stvori oko 1.200 kilograma otpada. I to toksičnog, naravno, jer osim hemijskih supstanci u samim pelenama koje u vazduh otpuštaju, između ostalog, čist metan, sa njima se odlažu i fekalije pune virusa i bakterija.

1 KOMENTAR

  1. Čoveče… Uopšte mi nije palo na pamet da su toliko opasne. Šta se sve prodaje u slobodnoj prodaji mogu i da zamislim. Imam petomesečnu bebu i sada se nalazim u nedoumici šta da radim. Da li da pampers kompletno izbacim iz upotrebe ili da nastavima sa korišćenjem. Nisam više pametan.

Ostavi komentar