Početna Beba Bezazlene promene na bebinoj koži

Bezazlene promene na bebinoj koži

BEZAZLENE PROMENE NA BEBINOJ KOŽI

Kada novorođenče dođe na svet, njegova koža nije čista i ružičasta kao koža beba ”starih” nekoliko meseci. Evo o kakvim promenama je reč…

Sasvim laički odgovor glasi: do trenutka rođenja beba je živela u jednoj, a onda nastavlja život u drugoj, sasvim novoj, sredini, pa je period adaptacije na novonastale uslove neminovan. Međutim, ono što najviše pada u oči svakako je izgled kože novorođenčeta.

Koža tek rođene bebe je nežna, svetloružičasta, a za vreme života u maminom stomaku prekrivena je beličastim masnim premazom (verniksom). Taj sloj najdeblji je između 30. i 37. nedelje trudnoće.

Kod dece rođene na vreme, verniksom su prekriveni i zaštićeni samo najosetljiviji pregibi kože na vratu, u predelu pazuha i prepona. Posle rođenja deteta, pre prvog kupanja, verniks se uklanja sa bebine kože brisanjem sterilnim bebi uljem, dok se njegovi ostaci ispiraju sapunom i toplom vodom.

HEMATOMI I PETEHIJE

Prolaskom kroz porođajni kanal ili vađenjem bebe carskim rezom može doći do pojave hematoma i petehija, odnosno, manjih ili većih potkožnih krvarenja. Hematom je krvni ugrušak koji izgleda poput…

NASTAVAK POTRAŽITE U NOVOM BROJU MOJE BEBE

3 KOMENTARI

  1. moj sin ima 18 meseci i ispod pazuha su mu izasle dve zlezde jedna veca jedna manja pa me zanima da li je opasno i ako jeste koliko????????

  2. MOJA BEBA IMA 1O MJESECI…NA OKU JOJ SE U 3 MJESECU POJAVIO PODLIV I DR NAM JE REKAO DA JE TO HEMATOM.,I KOJI CE SAM NESTATI TERAPIJE NEMA. MENE INTERESUJE KOLIKO JE POTREBNO DA TAJ HEMATOM NESTANE???

  3. Zamolicemo nase strucnjake da za naredni broj napisu nesto o hematomima.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here