Početna Beba 9 ključnih tačaka u razvoju bebe

9 ključnih tačaka u razvoju bebe

Ogromno je zadovoljstvo podizati dete, biti svedok prvog osmeha, puzanja ili koraka. Ali, kako prepoznati da li se beba pravilno razvija ili pak zaostaje za vršnjacima? Evo nekoliko smernica…

1. Prvi osmeh (oko 8. nedelje)

Do osme nedelje života novorođenče se osmehuje samo refleksno. Potrebno je dosta vremena da se razviju nervni sistem i vid kako bi vam svesno odgovorilo osmehom. Smejanje je prva bebina veština – kroz nju uči kako funkcionišu veze, a ujedno je i signal da se emocionalno razvija. Osmehom beba pokazuje da ume da razlikuje emotivna stanja – srećna je kada ste u blizini a tužna kada niste pored nje.

2. Prevrtanje (2-3. mesec)

Dok leži na stomačiću (ovo bi trebalo da nadgledate), beba će se podizati i pomerati napred-nazad ili praviti pokrete nogom nalik šutiranju. Ukoliko je dovoljno jaka, uspeće da se prevrne (može se desiti da se zbog toga iznenadi i zaplače). Da bi se kretala napred, potrebno joj je više snage i bolja koordinacija pokreta, što će biti u stanju tek kada navrši pet meseci. Nije potrebno učiti bebu da se prevrće, samo joj za ovu aktivnost obezbedite sigurno mesto.

3. Hvatanje stvari (3-4. mesec)

Nakon nekoliko meseci, bebe polako počinju da se snalaze u prostoru i da planiraju “akcije” poput hvatanja cucle. Dok ispušta i podiže stvari, dete shvata da može da manipuliše predmetima. Na primer, igrajući se zvečkom, u stanju je da proizvede zvuk. Sposobnost da procenjuje položaj stvari u okruženju podrazumeva da može više da se angažuje u igri – samostalno ili uz vas.

4. Prvi zagrljaj (5. mesec)

Posmatranjem drugih, beba će početi da ih oponaša i da grli mamu, tatu i osobe u čijem se okruženju oseća ugodno. Ipak, ne vole sve bebe da se grle: neke više uživaju u maženju, dok su druge zaokupljene otkrivanjem okoline. Ako dete ne želi da ovije ručice oko vašeg vrata, nemojte se žalostiti – možda mu, jednostavno, više prija maženje pre spavanja ili dok zajedno prelistavate slikovnicu.

5. Igranje žmurke (oko 6. meseca)

Šta je to tako posebno u igri koja uvek, bez izuzetka, veseli bebu? Dete u ovom uzrastu razume šta to znači „biti prisutan“. Čak i kada ne može da vam vidi lice, zna da se krijete iza svojih ruku ili ćebenceta i svesno je toga da ćete se brzo pojaviti. Nekoliko meseci kasnije beba će naučiti da se i sama skriva.

6. Sedenje (oko 8. meseca)

Čim vašoj bebi dovoljno ojačaju ručice, kada stekne ravnotežu i počne da kontroliše pokrete glave, vrata i donjeg dela tela, moći će da sedi i spoznaje svet iz nove perspektive. U tom uzrastu vid joj je razvijen toliko da postaje zainteresovana za stvari koje su van njenog domašaja i probaće da se podigne da bi ih bolje osmotrila.

U početku neće moći dugo da sedi i verovatno će morati da se potpomaže rukama da bi održala ravnotežu. Pomozite joj tako što ćete je iza leđa i sa strane podbočiti jastučićima. Postavite ispred ili iza deteta omiljenu igračku i pomerajte je: pokušavajući da je se domogne, beba će jačati mišiće grudi i nogu. Vrlo brzo će početi da sedi bez ičije pomoći!

7. Puzanje (6-10. meseca)

Posle nekog vremena, dete će verovatno početi da se premešta u položaj „na sve četiri“, a zatim će testirati ruke: kada shvati da mu one mogu poslužiti kao oslonac, pokrenuće se. Neke bebe preskaču tipičnu fazu puzanja na rukama i kolenima, i kreću se na guzi, okrenute stomačićem nadole ili se jednostavno okreću.

Da biste podstakli dete na kretanje, raskrčite mu prolaz i na „putanju“ postavite igračke koje najviše voli. Napravite zajedno s njim turu po kući „na sve četiri“, ali vodite računa o tome da morate ukloniti sve perdmete na koje bi moglo da se povredi.

8. Podizanje (8-10. mesec)

Sve do ovog trenutka, beba nije mogla da se podigne bez vaše pomoći. Oko osmog meseca mišići njenog trupa i nogu dovoljno su jaki da može sama da se uspravi. U početku će tragati za stvarima pomoću kojih će moći da se podigne, poput stranica kreveta, naslona kauča, vaših nogu…

Uklonite sve što nije bezbedno ili dovoljno čvrsto da izdrži bebinu težinu, te nameštaj s oštrim ivicama na koje dete može pasti i povrediti se. Iako mu možda neće biti potrebno da se drži za vaše prste da bi se podiglo, neće znati kako da savije kolena da bi se spustilo u sedeći položaj sve dok ne napuni 10 ili 12 meseci.

9. Prvi koraci (od 10. do 18. meseca)

Prvi koraci su ogroman napredak u razvoju deteta. Hodanje zahteva jače mišiće, bolju koordinaciju pokreta, osećaj za ravnotežu i veće samopouzdanje (ukoliko je nesigurno, nedeljama će kružiti po sobi pridržavajući se za nameštaj). Kada postane sigurno na nogama, moći će u ručicama da nosi razne predmete, pa će, shodno tome, i igra biti zanimljivija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here