Početna Beba 10 fascinantnih činjenica o dojenju

10 fascinantnih činjenica o dojenju

Thinkstock

Predstavljamo vam 10 fascinantnih činjenica o dojenju, koje treba da zna svaka žena.

1. Jeste li čuli za “baby breast crawl”, odnosno bebino “puzanje” do dojke? Kad bi se novorođenče stavilo na majčin stomak – ako bi mu se dalo dovoljno vremena – ono bi, vođeno mirisom Montgomerijevih žlezda oko bradavice i njenom bojom, našlo put do dojke i prihvatilo je za prvi podoj. Bebe ovo rade instinktivno i spontano, utvrdili su lekari.

2. Tek rođena deca su kratkovida – najbolje vide na razdaljini 20–30 cm, kolika je zapravo udaljenost između majčinog lica i mališe koji sisa. Taman da se ostvari prvi kontakt: prepoznavanje i “ljubav na prvi pogled”.

3. Kolostrum je prvo majčino mleko koje se stvara u dojkama još tokom trudnoće i zadovoljava sve bebine potrebe u prvim danima posle rođenja. Ovo mleko je gusto i žućkasto, pa ga s razlogom nazivaju i tečnim zlatom. Bogato je proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Zovu ga i prva vakcina budući da je prebogato imunoglobulinom, tj. antitelima koja štite dojenče od bakterija i virusa.

4. U prvom satu posle rođenja, tzv. zlatnom satu, beba pokazuje najviše interesovanja za sisanje i idealno je da se tada ostvari prvi podoj. Time se pospešuju kontrakcije materice, rođenje posteljice i smanjuje rizik od prekomernog krvarenja.

5. Majčino mleko je toliko savršeno da menja svoj sastav tokom 24 sata. Jutarnje mleko je najbogatije masnoćama, dnevno laktozom, a noćno proteinima. Možda baš odatle i čuvena izreka da “bebe rastu tokom noći”. Telo majki prevremeno rođene dece proizvodi mleko drugačije od onog za bebu rođenu u terminu. Mleko za ove male borce u prvim nedeljama znatno je bogatije proteinima, masnoćama, kalcijumom, magnezijumom i natrijumom. Kakva savršena usklađenost!

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here